Нямаме информация кой плаща тестовете, които всеки ден се правят в България. Това заяви пред БНР председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той обясни, че са изпратили писма, но са получили отговор само от НЗОК, че за май месец са платили 330 теста на лабораториите.

Според него проследяването на епидемичната обстановка не може да се стоварва на гърба на гражданите и на лечебните заведения.

Д-р Маджаров посочи, че няма основания да се притесняваме за изчерпване на ресурсите на здравната ни система.

1200 лв. става клиничната пътека за лечение на COVID-19
Обновена

1200 лв. става клиничната пътека за лечение на COVID-19

За това се разбраха БЛС и НЗОК

Той е на мнение, че трябва да се следи колко са ежедневно новоприетите в болница, колко са в интензивни отделения и колко са изписаните пациенти. Според председателя на БЛС показателят, отразяващ необходимостта от интензивно лечение, не дава основание за притеснения засега.

По негови думи дифузното разпространение на вируса е тръгнало от местата, където големи групи от хора са се завърнали от чужбина и са правели големи сбирки. Според него прибиращите се българи от други държави не са били добре проверявани, което е довело до разнасяне на заразата.

Д-р Маджаров очаква, че повторното налагане на ограничителни мерки, забраняващи масови събирания, ще забави ръста на новозаразените.

Изискването за PCR тест при прием в болница - не прищявка, а необходимост

Изискването за PCR тест при прием в болница - не прищявка, а необходимост

От БЛС не са съгласни изследванията да са за сметка на болниците