Ние настояваме да не се облекчават мерките преди празниците, защото не наблюдаваме спад на броя на заболелите в болниците и интензивните отделения. За нас всяко отхлабване на мерките би било рисковано за здравната система. Toва заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров на брифинг в ресорното министерство след проведена среща с премиера Бойко Борисов по-рано днес, в която участваха БЛС, МЗ и НЗОК.

БЛС подкрепят решението антигенните тестове да се приравнят с PCR тестовете. Д-р Маджаров обясни още, че след днешната среща се е взело решение съвместната работа с НЗОК и МЗ да продължи по отношение на анекса.

По време на срещата с премиера се взели още следните решения:От 1 ноември професионалистите по здравни грижи да получават по 360 лева месечно. Мерките за финансово подпомагане за всички работещи ще бъдат и през следващата година.

Постигнато е съгласие да има представител на извънболничната помощ в Оперативния щаб.

Припомняме, по-рано днес здравният министър Костадин Ангелов също заяви, че ще настоява мерките да останат твърди.

Здравният министър ще иска мерките да останат твърди

Здравният министър ще иска мерките да останат твърди

Все още не били готови мерките за изборите

Директорът на НЗОК проф. Петко Салчев подкрепя удължаването на мерките и настоя те да продължат минимум една седмица след новогодишните празници.

Според д-р Маджаров предварителни прогнози колко време и какъв брой заразени ще има, било неуместно и невалидно да се прави. "Ако ви кажа, че е 10 януари, ще сгреша, а ако кажа 30 януари - отново ще сгреша. Наистина имаме необходимост да задържим темпа на болничните легла, защото, ако не бяхме задържали бройката в интезивите легла, качеството на здравеопазване щеше да падне още повече. Ако стигнем дотам, че болниците да бъдат препълнени, ще говорим за онези случки в Италия, когато трябва да се вземе апарата за интубиране и да се даде на друг", категоричен бе д-р Маджаров.

Нека стиснем още малко зъби, тази година ще бъдем със семействата си в тесен семеен кръг и не бива да допускаме повече случаи на пациенти, които няма къде да бъдат приети, призова д-р Маджаров.

Успяхме да задържим една бройка в болниците, доволен е шефът на БЛС и добави, че ако има 7 000 пациенти в болниците, то останалата част от хората са по домовете си и тежат на здравната система.

От своя страна здравният министър посочи, че антигенните тестове ще бъдат безплатни за българските граждани. Ако експертите дадат техните препоръки да бъдат основания за налагане на изолация на положителните лица и карантиниране, то ще бъде направено, стана ясно от думите му.

Като лекар считам, че това ще даде ясна представа за ситуацията и ще повиши противоепидемичния контрол за състоянието в страната, коментира проф. Костадин Ангелов. Той увери, че ще бъдат положени всички усилия кризата да бъде управлявана с разум и обеща, че здравните власти няма да се ръководят от емоции при взимането на решения.