Академик Богдан Петрунов не вярва в тезата, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Мутацията на вируса е нормален биологичен процес, а и в момента се появяват непрекъснато нови варианти на вируса. Петрунов очаква още много други мутации и мнението му е, че ваксинация срещу вируса всъщност ще се налага всяка година.

"Въпросът не е в това дали ще изчезне пандемията с Омикрона, а с това, какви мерки ще се предприемат. В момента една от тази мерки е имунизацията", заяви в студиото на Нова телевизия Петрунов.

Най-вероятно през пролетните и летните месеци епидемията ще стихне, ще има по-малко случаи и по-малко заболели, но нищо не пречи есента инфекцията да се завърне и то с нова сила и с нов вариант, за който нищо не може да се каже предварително, включително и дали няма да е вариант с тежко и смъртоносно преболедуване.

9871 новозаразени и 71 починали с коронавирус за денонощие

9871 новозаразени и 71 починали с коронавирус за денонощие

Излекуваните са 4676, а поставените ваксини - 12 796

Колкото повече ваксинирани хора има, толкова по-малко мутации ще има, отсече Петрунов, според когото категорично трябва да се стимулира ваксинацията. "Трябва да има поне 80 процента имунизирано население в глобален мащаб, за да можем да кажем, че сме се справили."

Научно доказано е, че бустерната доза стимулира производството на антитела, дори и за преболедували Богдан Петрунов препоръчва да се ваксинират, тъй като това увеличава значително имунният отговор, а и няма никакви противопоказания.

Мерки на национално ниво няма да сработят, убедена Сербезова

Мерки на национално ниво няма да сработят, убедена Сербезова

Хвали новия модел за управление на кризата

Както всяка година СЗО определя какви са циркулиращите щамове - така трябва да има и ваксина срещу COVID-19, която да се поставя веднъж годишно, съобразно текущите варианти. Данните досега показват, че имунитетът след ваксина трае между 8 и 10 месеца.

Но дори и настоящите ваксини защитават достатъчно от тежко протичане на вируса. Няма никакво съмнение, че текущите ваксини предпазват и от Омикрон", подчерта той.

Като положително определи намерението на Министерство на здравеопазването да направи проучване сред българското население за формиран Т-клетъчен имунитет. Това би показало реалната картина на преминалото през инфекцията население и съответно би дало данни за нивото на защитеност. Богдан Петрунов обаче остава против издаването на сертификат на база антитела, включително и на база Т-клетъчен имунитет. Това решение не е научно обосновано, а е административно-политическа мярка, която не почива на научни факти.

Нови меки мерки и обещание: зеленият сертификат отпада при 60% ваксинирани

Нови меки мерки и обещание: зеленият сертификат отпада при 60% ваксинирани

Групират картата за заетостта на болничните легла на 5

Богдан Петрунов подчерта, че прекаляването с антибиотици носи огромен риск. "Опитваме се да убедим не само хората, но и лекарите, че безконтролното изписване на антибиотици е опасно. Ще стигнем до момент, в който ще има такава резистентност към бактериите, че няма да има антибиотик, с който да ги лекуваме", предупреди академикът.

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%