Категорично несъгласие изразиха Болничните сдружения със заявената по-рано позиция на д-р Мими Виткова, че лечебните заведения у нас нерегламентирано изискват доплащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване.

Това се казва в отворено писмо на Българската болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници до здравния министър Кирил Ананиев.

Според тях, Виткова внушава съществуване на нелоялни практики в лечебните заведения и накърнява сериозно крехкото доверие на пациентите в болничната система.

Така обсъжданите "доплащания" са необходими за нормалното функциониране на системата, поради липса на достатъчно обществени средства за предоставяне на здравни услуги.

Застрахователите не могат да решат здравните проблеми, отсече Мими Виткова

Застрахователите не могат да решат здравните проблеми, отсече Мими Виткова

По думите ѝ се прави опит да им се прехвърли отговорността

По наша инициатива събираме всички отговорни институции, както и застрахователните обединения, за да обсъдим открито възможностите които разкрива допълнителното здравно осигуряване. Настояваме за открит диалог, а не за хвърляне на клевети в публичното пространство, пишат от сдруженията.

Те призовават Министерство на здравеопазването да анализира внимателно всички гледни точки.

"Застрахователите не са способни да решат всички тежки проблеми на здравеопазването." Това каза Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно и здравно осигуряване по повод новия модел на здравно осигуряване.

Според нея, проблемът е, че при обсъжданите модели се говори само за приходната част, а се подминават тежките проблеми в здравеопазването.

Минимум двойно по-малко плащаме за здраве

Минимум двойно по-малко плащаме за здраве

Досега сме плащали значителна част "под масата", коментира Кирил Ананиев

Припомняме, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предлага два алтернативни модела за бъдещето развитие на здравеопазването в рамките на Националната кръгла маса.

Единият е пълна реформа с демонополизация на НЗОК, а другият с включване на допълнително здравно застраховане.