С декларация три болнични организации подкрепиха здравния министър Стойчо Кацаров и Министерство на здравеопазването за предприетите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Припомняме, мерките влязоха в сила от днес, а още миналата седмица започнаха и протестите. Днес има един протест, а утре заведенията и ресторантите готвят голям национален такъв.

В декларация, подписана от Националното сдружение на частните болници, Българска болнична асоциация и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, заявяват, че настоящата вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение. Освен това вече имат и опита за неочаквани обрати и непредвидими и нерядко с неблагополучен край ситуации.

Заведенията обвиниха Радев за новите COVID мерки

Заведенията обвиниха Радев за новите COVID мерки

Отговорността за действията на служебния кабинет била единствено на президента

"Епидемията блокира немалка част от капацитета на болниците и на болничния персонал и възпрепятства, а в немалко случаи прави невъзможно лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ. А това на свой ред поставя пред риск здравето и живота на много хора", предупреждават болниците. Те уверяват, че ще продължат да участват съобразно в борбата с пандемията и в опазването здравето на нацията, но "за да бъдат тези усилия ефективни и ефикасни, за да стигнат леглата в тях за всички нуждаещи се от болнично лечение, за да стигнат времето и силите на медиците, ангажирани с това лечение, е нужно натискът към болничната система да бъде регулиран освен всичко друго и с нефармацевтични епидемиологични мерки."

Междуградските автобуси спират от 28 септември, тирове блокират ГКПП-та

Междуградските автобуси спират от 28 септември, тирове блокират ГКПП-та

Няма помощ от държавата, докато в НС тече детското шоу „Кой е по-по-най“

Болниците заявяват:

"Затова подкрепяме усилията на Министерство на здравеопазването в тази насока и призоваваме цялата общественост да разбере и приеме неудобните за всички ни ограничения като своевременни и необходими. Нека не забравяме, че тези противоепидемични мерки са само временни и дори и в този си вид са едни от най-либералните в Европа. Нека подкрепим усилията на медиците и запазим непретоварен капацитета на болниците за нуждаещите се от тях. Нека проявим солидарност и взаимно си дадем шанс за оцеляване!"

МЗ: Протести няма да спрат разпространението на COVID-19

МЗ: Протести няма да спрат разпространението на COVID-19

Според ведомството новите мерки са по-меки от тези в редица други страни