"Самолечението е опасно. Терапията винаги е индивидуална. Преди да изпише лекарството винаги лекаря се съобразява със самия пациент".

Това заяви пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Той препоръча да не се приемат лекарства, които са изписани на друг пациент.

Д-р Маджаров отбеляза, че медийните изяви на медицински лица не са възприемани от хората като реклама, а като препоръка, базирана на авторитета на съответния лекар.

"Колеги, не правете това, колкото и да изглежда съблазнително и колкото да ви питат как точно да се лекува. Има си препоръки, които са общовалидни - спокойствие, почивка, чайчета - това са неща, които могат да се препоръчват като общовалидни. Всичко друго, което е терапия, а още повече и се продава - в някои случаи граничи с търговска реклама", подчерта специалистът.

Ролята на аптеките е да не позволяват някой да купува "с чанти" от даден медикамент, подчерта категорично председателят на Лекарския съюз.

Д-р Маджаров припомни, че във време на епидемия първото нещо, което трябва да се направи, е да си останем вкъщи и да не разнасяме заразата.

"Второто нещо - прегледът на един пациент включва снемането на анамнеза, добрият разпит на пациента е напълно достатъчен в условия на пандемия, когато основните симптоми са ясни на всички", поясни той.

Мангъров влезе в Щаба, Борисов иска хората да се успокоят

Мангъров влезе в Щаба, Борисов иска хората да се успокоят

Мангъров: Личните лекари да спрат да се крият

По думите на лекаря точно това е и т.нар. лекуване по телефон от личните лекари - снемане на анамнеза. Той подчерта, че личните лекари много добре познават хората, които са техни пациенти, знаят другите им заболявания и могат много добре да преценят терапията, която да им предпишат.

Според него е глупаво да се препоръчва личните лекари да посещават пациентите си по домовете им, а в същото време да няма кой да прегледа пациентите, чакащи пред кабинетите им.

Доц. Мангъров препоръчва да борим COVID-19 с аспирин

Доц. Мангъров препоръчва да борим COVID-19 с аспирин

Той заяви, че не трябва да се извинява за съветите, които е давал в началото на пандемията

Председателят на БЛС беше категоричен, че кризата на доверие е и заради противоречивите действия понякога и от страна на Министерството на здравеопазването.

Д-р Маджаров коментира и назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на Covid отделението в Инфекциозна болница.

"Със сигурност това не застрашава Covid пациентите. Д-р Мангъров има достатъчно познания в медицината и като клиницист - да лекува". Според него доц. Мангъров е омаловажавал сериозността на коронавирусната инфекция, защото е искал да успокои хората.

"Проблемът е, че препоръката му заразеният човек да стои вкъщи и да си почива беше възприета едва ли не като препоръка и за лечение в болниците. Сигурен съм, че той не дава това предложение и за болниците. Тежките форми трябва да се лекуват. Сигурен съм, че ще лекува добре пациентите си и тези, които са в неговата клиника, няма да се лекуват с чайчета, а той ще поеме отговорността и ще казва кой е за болнично лечение и кой да си остане вкъщи", допълни д-р Маджаров.