"Фактът, че два месеца след въвеждането на извънредното положение правителството не може да каже колко е реалният брой на заразените и прекарали инфекция от коронавируса в страната, говори за лошата организация". Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването.

Според него това е от лошото управление на кризата.

Кацаров не смята, че кризата е показала дефектите на здравната система: "Не е показала дефекти, защото здравната система не е усетила още тази криза. Здравната система не е претоварена, тя бездейства", смята д-р Кацаров.

Според него кризата безспорно показа дефектите на управлението. Той се позова на сравнителен анализ между 10 европейски държави. Данните показват, че строгостта на мерките няма корелация с броя на заразените или на починалите от коронавирусна инфекция, каза медикът.

"Дори страни с по-меки мерки - Германия и Швеция - имат по-малък брой заразени и починали, отнесено на глава от населението, в сравнение със страни, които приложиха драстични мерки - Италия, Испания и Франция", заяви д-р Кацаров.

По думите му основно значение има броят на изследваните и това дали се изследват контактни, или само хора със симптоми.

23 положителни за COVID-19 от 1079 направени теста

23 положителни за COVID-19 от 1079 направени теста

2004 станаха случаите на коронавирус у нас

Никой не може да провери дали са верни числата, които се обявяват като брой на заразените и починалите от Covid-19, каза д-р Кацаров. Според него информационният поток е сведен до много ограничен кръг лица - няколко лаборатории в страната, които са подчинени на Министерството на здравеопазването.

Според д-р Стойчо Кацаров управляващите може да искат да се възползват от кризата като отчитат хора с респираторни заболявания, като починали от коронавирусна инфекция.

"Защото могат да прехвърлят всичките си неудачи на кризата. Могат да се оправдаят за всичките си лоши политики с коронавируса", обясни д-р Кацаров.

Една клинична пътека за лекуван и отчетен случай на коронавирусна инфекция е 600 лева. Отделно се получава финансиране за всеки регистрирани 20 души, допълни д-р Кацаров.