Предлагаме компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС на база човек от населението. Това заяви премиерът Бойко Борисов след видеоконферентна среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на която участваха и австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерите на Словения - Янез Янша, Хърватия - Андрей Пленкович, Латвия - Артурс Кришянис Каринш, и Чехия - Андрей Бабиш.

Министър-председателят обясни, че целта е с осигурените допълнителни дози да бъдат компенсирани държавите, които разполагат с по-малко количества ваксини.

Разговорът се състоя след вчерашната работна среща във Виена за справедливо разпределение на ваксините в ЕС.

Борисов гневен във Виена: Не искаме подаяния, а справедливост

Борисов гневен във Виена: Не искаме подаяния, а справедливост

Ще ни пратят да търсим ваксини от трети страни, закани се премиерът

Борисов настоя темата с компенсационния механизъм да бъде решена още преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, насрочено за другата седмица. Той изрази надежда, че всички държави членки ще подкрепят идеята, защото по негови думи само по този начин можем да се спази европейският принцип за солидарност.

Премиерът благодари на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за свършената работа и изрази убеденост, че знаейки за проблемите с доставките на ваксини, ще намерят възможност за корекции чрез предложения компенсационен механизъм.

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Пишат до Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел за разпространението

"Ние не сме участвали в одобрението на ваксините, нито в преговорите по договорите. А в момента и договорите не се изпълняват, и се доставят по-малки количества ваксини независимо, че плащаме коректно", подчерта Борисов.

Той припомни, че държавите членки са инвестирали в разработването на ваксините много преди те да бъдат произведени.

Припомняме, от австрийския канцлер Себастиан Курц дойде потвърждение на подозрението, че някои страни получават всъщност по-големи доставки и по този начин съумяват да постигнат в кратък срок по-голям процент ваксинирани. Това се случва на база тайни договори с фармацевтични компании в разрез с правилата на ЕС.

Като пример Курц даде Малта, която ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли. Също така и Нидерландия, която ще изпревари Германия до края на юни, а пък ще получи почти два пъти повече от Хърватия.