Общата бройка на активни случаи е много по-голяма, отколкото беше преди време. Това предупреди пред БНР БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев по повод ръста на заразени с коронавирус у нас през последните дни.

Той обясни, че процентът зависи от това колко тестове и по какви поводи се правят. По негови думи доскоро са се тествали хора, отиващи на екскурзия, докато сега вече се правят повече тестове на хора, които са с оплаквания и симптоми.

Според д-р Симидчиев промените в цифрите се дължат не на разлика във вируса, а в нашето поведение.

Той изрази мнение, че здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване. Притеснителен обаче бил високият брой на заразени медици.

Д-р Симидчиев настоя за правилно носене на маските - не под носа или брадичката

Д-р Симидчиев настоя за правилно носене на маските - не под носа или брадичката

Aко ги носят едни, а други не ги носят, ефектът напрактика го няма, подчерта специалистът

Колкото и да се спазват мерките и да се носят лични предпазни средства, винаги може да се пропука системата, категоричен бе пулмологът.

По негови думи маските, дистанцията и дезинфекцията са мерки, които, ако се спазват от обществото, могат да намалят и заразяването с други вируси.

Медикът подчерта, че трябва да носим маски като общество, а не като индивиди, което означавало всички да носим маски, защото това не вреди на здравето. Вирусът ни даде прекрасна възможност да мислим като общество, а не като индивиди, но не всички успяват бързо да се променят, отбеляза той.

По повод разпространяващите се твърдения, че маските са опасни за здравето, д-р Симидчиев бе категоричен, че те не почиват на никакви научни доказателства.

Той не препоръча изкуствено стимулиране на имунната система с препарати и дори предупреди, че при силен имунен отговор на организма заболяването протича по-тежко.

Асен Балтов настоява за маски задължително на закрито

Асен Балтов настоява за маски задължително на закрито

Заповедите на министъра не трябва да се четат както дяволът чете Евангелието