Дезинфекциярат две предприятия в Стара Загора, в които са установени заразените с коронавирус, съобщават от РЗИ Стара Загора.

Там се прилагат и противоепидемични мерки на най-високо ниво.

Шест са потвърдените случаи на COVID-19 в област Стара Загора за последните 24 часа. Пациентите са диагностицирани с PCR тестове.

Петима са работници в частно предприятие в Стара Загора, в което възникна заразата. Шестият, потвърден случай е на мъж, който живее с 55-годишната жена, при която беше доказан коронавирус в неделя. Тя е настанена в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора.

Общият брой на хората с потвърден COVID-19 в област Стара Загора от 7 до 10 юни включително, е 17.

Малко по-късно от фирма "Градус" съобщиха, че са тествали всички работещи в производствената си линия в Стара Загора и продължават да изследва служителите си в страната. От изследваните 427 души с положителни проби са 23 служители.

Двама от тях са настанени в болница, а 21 са карантинирани. Работниците, при които е установено наличие на вируса, са изолирани, а производственият процес продължава при изключително високи мерки за дезинфекция и контрол, спрямо предписанията на Световната здравна организация, Организацията на ООН по прехрана и земеделия (FAO) и Световната агенция за хранителни стандарти (FSA).

"Във фирмата от 14 години е интегрирана система за управление на качеството и безопасността на хранителните продукти, което до голяма степен ни прави подготвени за ситуацията", коментират от дружеството.

"Във всички производствени линии на "Градус" съществува най-високо ниво на система за хранителна сигурност. Всички служители винаги са оборудвани с маски и защитни облекла, строго се следи за спазване на личната хигиена на работещите - често миене на ръце и дезинфекция. А от първите индикации за наличие на вируса в страната въведохме спазване на дистанция и регулярно мерене на температурата на служителите. Всички работни помещения и складове се дезинфекцират на всеки 2 часа, осигурени са професионални озонатори", добавят от компанията.

По собствена инициатива фирмата продължава да провежда тестове във всички свои предприятия. Всички 1730 души, работещи в "Градус", се изследват както с бързи, така и с PCR тестове, като компанията изцяло поема разходите за изследванията.

Процентът на установените с вируса е 5,38%, който не е по-различен от обявения от Националния оперативен щаб по време на извънредното положение у нас.

Световната здравна организация и Организацията на ООН по прехрана и земеделие посочва, че "изключително малко вероятно е хора да бъдат заразени с вируса на COVID-19 от храна или опаковки на храна. COVID-19 е респираторно заболавяне, чийто основен път на пренасяне е от човек на човек. Към днешна дата няма доказателства, че вирусът може се пренесе през храна или опаковки на храна".

Световната агенция за хранителни стандарти добавя, че термичната обработка на хранителни продукти гарантира елиминирането на всички вируси и бактерии във всички видове храни.