Няма индикации за отслабването на коронавируса. Това заяви пред bTV молекулярният и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд Георги Маринов.

Според него логичното очакване е той да продължи да става все по-опасен, тъй като за 18 месеца е мутирал от оригиналния ухански до индийския щам, който е в пъти по-заразен.

Маринов изрази предположение, че делта вариантът на вируса се размножава с такива темпове, че антителата не са възможни да го спрат. Това правело новата вълна неизбежна в световен мащаб, а не само при ниските ваксинационни нива у нас.

Биологът подчерта, че дори и да ваксинираме 100% от населението, няма да спрем предаването на индийския щам със сегашните ваксини. Той обясни още, че колективният имунитет е постижим, но само временно, тъй като нивата на антитела спадат.

Кантарджиев от морето: Тук хората са забравили за вируса

Кантарджиев от морето: Тук хората са забравили за вируса

Лошото е, че не се говори и за ваксинация

Маринов посочи, че в Израел отново се наблюдава растеж на случаите, което според него означава, че ефективността на ваксината там клони към нула.

Тя (ваксината - бел.ред.) все още се държи добре спрямо тежко заболяване, но се оказва, че след около 6 месеца ефективността ѝ започва да избледнява и след определен период от време трябва да бъде поставена нова доза, поясни биологът. По негови думи е задължително това да се случи с хората, които са ваксинирани в края на миналата и началото на тази година. Той обаче не виждал това да се прави у нас.

Според него вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория, е 60 на 40%, като това вероятно не било направено умишлено, а по-скоро било "гаф".

Ангел Кунчев не е оптимист при новата вълна на COVID-19

Ангел Кунчев не е оптимист при новата вълна на COVID-19

Очакваме да излязат още 2 ваксини и те да бъдат с променено съдържание