Създаването на ваксина срещу COVID-19 може да се окаже безполезно, защото дори тя да лекува щама, който върлува в момента по света, той ще мутира - още през следващия сезон. Такава позиция изрази заместник-председателят на варненската болница "Света Анна" доц. д-р Георги Кючуков пред "Денят ON AIR".

"Прекалено много се набляга на възможността скоро да се появи ваксина. Вирусите са биологична единица, която живее само в живата клетка и много бързо се изменят. Особено вирусите като COVID-19 и грипният вирус. Когато се появи някой щам от грипен вирус, се прави ваксина, но на следващата година при друг щам е необходима нова", обясни той.

Д-р Кючуков посочи, че е обнадежден за лечението с преливане на кръвна плазма от преболедувал.

Относно отменената мярка за носенето на маски на открити пространства, той смята, че това е правилно решение.

"Хубаво е, че се случи сега, макар и с малко закъснение. Не може да плашиш хората с черни съобщения, черен пиар, ако щете и черни униформи, черна абревиатура... И да очакваш, че те ще спазват стриктно всички мерки. Това играе положителна роля до известно време. След това има обратен ефект. Останалите мерки са адекватни", категоричен бе той.

По думите му, лекарите се притесняват от заразяване с COVID-19, но Варна е добър пример и там не е регистриран нито един случай на заразен медик.