Има увеличение на положителните проби за наличие на коронавирус. Дали има трета вълна или не, като вирусолог трудно мога да кажа. Това заяви пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

17-18 часа е самото изследване. Търсим сред пробите и британския щам. Търсим южноафрикански и бразилски щам, които сега не са налични, обясни тя.

В отговор на въпроса защо ваксинирани българи, които живеят в чужбина трябва да предоставят отрицателен тест за коронавирус при идването си в страната епидемиологът д-р Радосвета Филипова от Националния ваксинационен щаб. Според нея все още няма данни, на които да се осланяме, че преболедувалите и ваксинираните не са носители и няма да заразяват. Всички мерки за защита остават същите - хората да са имунизирани с две дози, обясни тя.

Бързите тестове са ефективни, когато е проявен случая, обясни доц. Любомира Николаева-Гломб.

"Не знам от къде се носят тези легенди, че имунизираният не може да бъде заразен. Той се разболява, всеки ваксиниран може да бъде за кратък момент носител на вируса", каза доц. Любомира Гломб. Тя е категорична, че мерките трябва да се запазят.

Възможно е коронавирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо

Възможно е коронавирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо

Български журналист в Пекин разкрива и тази версия

На въпрос дали е възможно вирусът да е внесен в Китай чрез замразени храни, вирусологът обясни, че вирусите се съхраняват и в замразено състояние. Да бъде пренесен в замразена храна е трябвало да има епидемия в големи размери, за да може да бъде заразена тази храна. Такова нещо не се наблюдава. Докато не излязат абсолютни научни доказателства, това не е вярно. Никъде по света не се чу за такъв клъстер, каза д-р Гломб.

Според д-р Филипова се намесва и политическо отношение на въпроса, още не е доказано от къде точно произлиза заразата. Когато излязат нови научни данни, може да разсъждаваме нататък.

По думите на епидемиолога д-р Филипова и през 50-те години на миналия век хората са умирали от грип и всички варианти на грипните вируси. Нужно е време. За това имаме ваксини и то не една.

Брънзалов: Третата вълна няма да е по-тежка

Брънзалов: Третата вълна няма да е по-тежка

1% от ваксините ще останат неупотребени

Доц. Гломб изтъкна, че Националният център за паразитни болести участва в международния медицински обмен на информация и изследвания. Това нито е първият, нито ще е последният проблем на човечеството. През 50-те години децата са учили по радиото, сега технологиите предлагат интернет.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.7%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%

Относно ваксините д-р Филипова каза, че сега имаме поръчани над 18 млн. дози. Има 3 вида ваксини, поръчани. Брюксел е определил една квота за всички държави, изработена по прецизен модел от Европейския център за контрол на заболяванията. След това е ясно, че каквото и да е произведено от всяка ваксина, квотата ще бъде тази. След това всяка държава решава.

Руската ваксина нямам информация да е по-различна или по-добра към момента от тези, които имаме, каза Филипова и припомни, че и днес се очаква голяма пратка ваксини. Да бъдем сигурни, че такива вълни ще има. Да мислим, че дори да дойде трета вълна на коронавируса, можем да се справим с първата и втората и знаем как да се справим.

По думите й хората се отпускат, чувайки за ваксинацията. Светът познава и други глобални имунизационни кампании.

Д-р Филипова е категорична, за първите 3 ваксини, които са в България, не е възможно да се комбинират ваксините. Тази взаимозаменяемост е известна на медицинските лица, но не всички медицински продукти са взаимозаменяеми, каза тя.

Във всеки един район на България имунизацията протича в различни етапи. Идват регулярни доставки на ваксините, вече и по два пъти в седмицата, те се разпределят. Понякога заради съхраняването на количеството ваксина е нормално да бъде съхранено (на места, където има условия за това - б.р). Сигурна съм, че в Ямбол имат ваксина, в София текат няколко фази едновременно. Те не могат да бъдат пример за цялата държава, но успяват спешно да се справят. Заради изборите е хубаво тези, които ще участват, да бъдат имунизирани с две дози, смята епидемиологът.

Вирусът все още е по-опасен от ваксината и е по-добре да се ваксинираме, каза доц. Гломб. Единственият показател, по който трябва да се гледа една ваксина е нейната ефикасност. Дали е рнк, векторна, протеинна - въпросът е да има ефект. Дори и с 60% ефикасност на ваксината, това ни дава възможност да изкараме леко заболяването. Според нея, с този вирус децата се заразяват от голям човек.

Според д-р Филипова самите учители са тези, които заразяват, те контактуват с различни хора.