Възможно е коронавирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо и тази версия трябва да бъде проучена по-обстойно. В Китай се говори за нещо от доста време, но като че ли в чужбина не получава гласност. Това заяви пред БНТ журналистът от Радио Пекин Тодор Радев.

"През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна, основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай", каза Радев.

Ръководителят на СЗО в Ухан потвърди, че е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма ясно разбиране и потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора, допълни Радев.

Припомняме, екип на СЗО посети Китай и пазара в Ухан. Според тях е много малко вероятно вирусът да е изкуствено създаден или пуснат от лаборатория. Второто потвърждение е, че най-вероятно вирусът е предаден от животно на човек чрез междинен гостоприемник.

Експерт от екипа на СЗО призова да не се разчита на разузнаването на САЩ

Експерт от екипа на СЗО призова да не се разчита на разузнаването на САЩ

Моля ви, не разчитайте твърде много на американското разузнаване

Ръководителят на екипа смята, че вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи, но е малко вероятно това да е станало в Ухан. Според него възможният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяване, би могъл да е много дълъг и сложен, включително и извън Ухан и Китай, обясни българският журналист в Пекин.

Международните експерти са видели кръвни проби, взети в началото на епидемията, които говорят, че вирусът може да е циркулирал сред хората по-рано, отколкото се смяташе досега. Преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, според експертите на СЗО е имало масова заболеваемост, свързана с Ковид.

Според един от членовете на екипа от СЗО вероятно ще отнеме години, докато бъде разбран и проследен напълно произхода на COVID-19. Контролът за влизането от чужбина продължава да е много строг. Масовата ваксинация се очаква да започне някъде в началото на март. Китай призова всички останали страни да съдействат за проследяването на произхода на коронавируса.

Експерт от СЗО: Мисията в Китай върви много добре

Експерт от СЗО: Мисията в Китай върви много добре

Китай е критикуван у дома и в чужбина, че е омаловажил заплахата