В Лом въртят черен бизнес с кръв. Нуждаещи се купуват кръв от дилъри, които имат донори. Опасната схема действа от години в цялата страна, предава Нова телевизия. В Лом ако искаш да изкараш някой лев като дариш кръв, принудително ще трябва да разделиш сумата с дилъра. Ако искаш да изкараш пари сам, босовете ще те накажат, тъй като са винаги нащрек.

Търговията с кръв в един от най-бедните райони на Европа – Лом, се държи от двама души. Това са Асен и Слави – с прякори Асо и Пуши. Те работят пред местния кръвен център, като печелят от черния бизнес с кръв. Една банка кръв търгуват за 60 лева. За двамата босове работят донори, които са бедни хора от близките села. Те продават кръвта си на всеки два месеца. Купувачите пък имат спешна нужда от кръв за роднини и близки.

Желаещи да станат кръводарители има много. Те са съгласни да продадат кръвта си на всеки два месеца, но не искат да бъдат рекетирани. Босовете Асо и Пуши не позволявали никой да продава самостоятелно кръвта си, а освен това взимали и половината сума на донорите. Между 50 и 60 лева е цената, на която дилърите търгуват чуждата кръв. 25 лева получава кръводарителят. Ако не е съгласен, бива пребит, споделят потърпевши.

Хора от съседните села разказват, че Асен и Слави печелят от бизнеса с кръвта от години, при това със знанието на медицинския персонал от ломския кръвен център.

Директорът на болницата обаче отказва коментар. Завежданият отделението в кръвния център твърди, че черен бизнес с кръв нямало.

Оказва, че двамата дилъри са известни и на местната полиция. Униформените неведнъж се отзовавали на сигнали, че двама мъже вдигат скандали и заплашват хора. Всичко обаче приключвало само с предупреждение и полицейски протокол. Потърпевшите досега не били подали официални жалби.

До 10 000 глоба е наказанието, ако бъде доказана продажбата на кръв, според закона.