Паралелното подаване на оставки, и на управителя на НЗОК, и на заместника му, би поставило под риск функционирането на системата, защото тяхната санкция е необходима на ежедневна база. Това коментира пред bTV съветникът на министъра на здравеопазването и бивш депутат от "Продължаваме промяната" в предишните два парламента Антон Тонев.

ПП не са "съдии и прокурори", затова не обвиняват подалия оставка подуправител на Националната здравноосигурителна каса Момчил Мавров, но смятат, че следва да има прозрачна процедура по избора на хора на такива постове, заяви той.

"В думите на г-н Борисов (от Сливен в събота Борисов заяви, че няма дори как заместник-управител на НЗОК да прави злоупотреби) има резон. И наистина, с промените в Закона за здравното осигуряване от август функциите на подуправителя бяха променени и прецизирани и той няма право, освен в случаи, в които замества, в тези случаи има право да контролира цялата Каса, но ние не се притесняваме точно от тези частни случаи. Причината да заявим нашата позиция е, че искаме изборите, особено тези които идват от Народното събрание, което поради ниския си рейтинг трябва да трупа точки, да гласуваме за хора, които имат по-добра биография", аргументира се Тонев.

Въпросният подуправител Момчил Мавров освен това е бил част от управлението и в служебното здравно министерство, назначено от президента Радев, което било запомнено с "това, че се пренареди тотално поръчката за медицинските хеликоптери и повечето експерти казват, че тя се забави с една година", продължи с критиките той.

"Предполагам, че Народното събрание ще излезе с някаква спешна, рязка промяна на закона, защото те имат това правомощие. Но това не е най-добрата практика - всеки път да променяме закона от днес за утре. Оставките биха могли да бъдат подадени стъпаловидно, т.е. винаги да имаме действащ управител. Но това е вече закъсняло."

Участието на ДПС в регламента за назначаване на шефове на регулатори и конституционни промени, е търсено и предвидимо, смята Тонев. "Защото ДПС са донякъде предвидими по отношение на техните евроатлантически гласувания. Доколкото си спомням, г-н Пеевски ограничи своето участие именно само в тези две области - конституционните промени и регулаторите. Необходимо е да стигнем нужния брой депутати, за да свършим някаква работа. (...) Защото всички наши добри идеи няма да се случат."

Бюджетът на НЗОК мина гладко на първо четене

Бюджетът на НЗОК мина гладко на първо четене

Макар и с взаимни обвинения кой е врата за вход и изход към фармамафията