В News.bg се получи опровержение от страна на инициативата "Системата ни убива всички", че техни представители са присъствали на среща тази сутрин в Министерски съвет.
"От медиите научаваме, че днес премиерът се е срещнал с майки на деца с увреждания от Системата ни убива"", се посочва в опровержението.

От "Системата ни убива всички" заявяват, че не смятат за проява на добър вкус на данъкоплатците да благодарят на властта за това, че си е изпълнила регламентираните по закон ангажименти, като да следи за документни и други престъпления, в случая се визира ТЕЛК.

Проверките се извършват от Прокуратурата на Република България, а не от изпълнителната власт. Тя има ангажимент да структурира така администрацията и контролните ѝ механизми, че да не способства и улеснява злоупотреби с ТЕЛК. Ангажимент, който явно не изпълнява добре, защото в противен случай нямаше да има толкова злоупотреби, установени включително от държавното обвинение", посочват от инициативата.

"Системата ни убива всички" заявяват и че от сутрешната среща не произтича никакво решение на следните въпроси, които те поставят:

  1. Ще спрат ли експериментите на гърба на хората с увреждания при оценката на уврежданията?
  2. Ще се намери ли устойчиво, модерно и далновидно решение за оценка на уврежданията и кога ще започне интензивният обществен разговор за реформата, за която настояваме?

"Това, за което месеци наред се борихме, е човекът с увреждане да е в центъра на политиките за хората с увреждания. Днес той отново беше изведен на заден план, в една ПР акция."

Обещанията за справяне с фалшивите експертни решения ТЕЛК са само едната страна на реформата в ТЕЛК, а се пропускат основните въпроси, посочват още от "Системата ни убива всички" и заявяват отново, че остават в готовност за протести.

Майките от "Системата ни убива всички" готови отново за протест

Майките от "Системата ни убива всички" готови отново за протест

Искат анулиране на Постановление 152 и истинска реформа в ТЕЛК