Има откртити нарушения в системата на ТЕЛК-овете, призна здравният министър Кирил Ананиев след проведената среща на майките от инициативата "Системата ни убива всички" с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.
Ананиев поясни, че срокът, в който трябва да бъде направен анализ на изпълнението на Наредбата за медицинската експертиза е 4 февруари, на която са поканени и майките на деца с увреждания.

Тогава ще се обсъди обсъди анализът и мерките, които трябва да бъдат направени по отношение на ТЕЛК-системата, включително и ако се налага и изменение на наредбата.
"Трябва да се търсят генерални проблеми", настоя здравният минитър.

Майките от "Системата ни убива всички" готови отново за протест

Майките от "Системата ни убива всички" готови отново за протест

Искат анулиране на Постановление 152 и истинска реформа в ТЕЛК

Ананиев обясни, че по време на срещата с премиера са наблегнали на проблемите, които стоят пред майките на деца с увреждания.

Той е запознал и майките с Националната здравна информацинна система и след нейното внедряване и изпълнение, ще има редица контролни механизми, които ще спрат използването на порочни практики в областта на телк.

Според социалния министър Бисер Петков допълни, че следващите стъпки в реформата на системата на медицинската експертиза ще ограничат възможносите за злоупотреби в сектора. Той е запознал майките на деца с увреждания с тестовата система за надграждането на информационната система на агенцията на хората с уврежданията.
С нея хората с увреждания могат да получат достъп до информацията и до данните, които се съдържат за тях в регистрите на отделните институции.

От началото на следвашия месец системата ще заработи в пълния си функционалност, увери социалният министър.

Социалното министерство не срещнало подкрепа за битката с фалшивите ТЕЛК-ове

Социалното министерство не срещнало подкрепа за битката с фалшивите ТЕЛК-ове

Медицинската експертиза се нуждае от подобрение, смята Бисер Петков

Вера Иванова посочи, че това, за което настояват майките на деца с увреждания, са електронна здравна карта, електронна рецепта и национална електронна система, която да ограничи по някакъв начин фалшивите телкове. "Всички неща ще се случат", изказа увереност Иванова.

Припомняме, вчера в отворено писмо инициативата "Системата ни убива всички" обявявиха протестна готовност заради правилата, по които работят ТЕЛК-овете от август месец миналата година. Те посочват, са поискали детайлни данни от регистрите на ТЕЛК, за да направят свои анализи, но са получили отказ. Инициативата поиска отмяна на Постановление 152 за медицинската експретиза, заради което ще ощетяват много деца и възрастни с увреждания.

*По-късно през деня в редакцията на news.bg се получи опровержение, че майките от "Системата ни убива всички" са били представени на срещата при премиера.