Енергийните напитки са с висок интензитет на стимулация и оттук следва, че са с висок риск, особено за децата. Това предупреди експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова в сутрешния блок на БНТ.

Байкова посочи, че децата са с 4 пъти по-ниска поносимост към кофеина от възрастните, затова те могат да пият максимум по едно кенче енергийна напитка на ден.

Енергйините напитки съдържат кофеин, има и безкофеинови, тогава има теобромин, уточни тя.

"Имат таорин, глюкоронолактон, малтодекстрин, съдържат екстракти от растения - женшен, гуарана, имат захар от 10 до 15%. Всичко това прави влиянието на тонизиращите субстанции върху детския мозък и мускулатура доста рисково", подчертава проф. Байкова.

Тя коментира, че през 2010 г. органът за безопасност на храните за Европа посочва тауринът и глюкоронолактона за особено опасни субстанции за мозъка и бъбреците. Те се приемат често и с алкохол и настъпват рискови нежелани реакции за децата.

Психологът Младен Владимиров пък заяви, че държавата трябва да се наложи с регулация на това, което се продава около училищата.

Според него много рискува група са геймърите, които цяла нощ не са спали и започват деня си с енергийни напитки. Той припомни, че сънят е незаменим.