Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду подкрепя въвеждането на "зелен сертификат" в България, съобщиха от Еврокомисията.

Тя изрази притеснението си за развиващата се епидемична ситуация в България по време на видеоконферентна връзка с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Кириакиду предложи да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, който би оказал на България координирана помощ за контрол на разпространението на COVID-19.

Собствениците на молове настояват за гратисен период, за да се реорганизират

Собствениците на молове настояват за гратисен период, за да се реорганизират

Настояват "Зелени сертификати" да се изискват навсякъде

Еврокомисарят подкрепя допълнителните противоепидемични мерки за овладяване на заболяемостта, които изискват задължителен "зелен сертификат" за присъствие на редица обществени места и събития на закрито от днес, 21-ви октомври. "Основната ни обща цел трябва да е увеличаване на ваксиналното покритие в България", каза Кириакиду.

По думите на здравния министър Стойчо Кацаров все още броят на имунизираните граждани е малък. Въвеждането на изискване за притежание на "зелен сертификат", както изглежда ще повиши ваксиналното покритие в страната. Той изтъкна, че пред големи столични болници имаше опашки от желаещи да си поставят ваксина срещу COVID-19.