Собствениците на молове настояват за гратисен период, за да реорганизират дейността си.

"Ще се съобразим изцяло със заповедта на Министъра на здравеопазването от 19 октомври 2021 г. с новите противоепидемични мерки. Влошаващата се обстановка с коронавируса в България притеснява и нас. Дайте ни обаче гратисен период, за да реорганизираме дейността си", пишат от Българската Ритейл Асоциация. От организацията излизат с пет искания към здравното министерство, които ще помогнат за повишаване процента на ваксинираните в България и запазване на работните места.

Собствениците на молове настояват "Зелени сертификати" да се изискват навсякъде, независимо от размера на магазина или бранша. "Аршинът, с който в момента се мери, е двоен", посочват те. "За магазините над 300 кв.м важат едни правила, за по-малките - други". Мотивът им е, че струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква сертификат, също крие риск от заразяване.

Собствениците на молове изтъкват загубите си от заповедта за зелените сертификати

Собствениците на молове изтъкват загубите си от заповедта за зелените сертификати

Искат глобите да бъдат реалистични

Те са категорични, че държавата трябва да обезщети бизнеса. "На много въпроси нямаме отговор: кой контролира клиентите за "зелен сертификат", от магазините очаква ли се да проверяват валидността му, какво правим със служителите, които имат антитела и т.н. Имаме нужда от "отсрочка" при влизането на заповедта в сила", поясняват от БРА.

Отсрочка се налага и поради предвидените в самия "зелен сертификат" срокове. Той е валиден от 14-ия ден след поставянето на втората доза ваксина, като между първата и втората трябва да има между 21 и 28 дни.

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане
Обновена

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане

Хората са пред сградата на Министерския съвет, където тече заседание на служебния кабинет

Продавач-консултантите, които сега ще се ваксинират, имат нужда от минимум 28 дни за завършен курс на ваксинация. "Вече има предложение сертификат да се издава и след първата доза ваксина. Ако държавата приеме това, ще улесни служителите, клиентите, бизнеса", допълват от БРА.

В някои молове служители на медицински лаборатории тестват на място служителите. Търговците на дребно ще поемат за известно време разходите за PCR и антигенни тестове, но не могат да го правят до безкрайност. Те настояват тестовете, които държавата изисква, да са безплатни за всички.

И Джамбазки обжалва пред ВАС зеления сертификат

И Джамбазки обжалва пред ВАС зеления сертификат

Според него се нарушават основни конституционни права

"Един милион и половина безплатни антигенни тестове са доставени на България от Европейската комисия", припомнят от БРА и призовават те да се разпределят така, че да покрият и магазините на дребно в търговските центрове. Ако това е невъзможно, да има друг тип държавна подкрепа за сектора.

Търговците на дребно са в готовност да открият пред обектите си мобилни пунктове за ваксинация. При откриване на нови работни места, "зеленият сертификат" ще бъде задължително изискване.

До 4 седмици въвеждат зелен сертификат и за учители, и чиновници?

До 4 седмици въвеждат зелен сертификат и за учители, и чиновници?

Няколко стотин ученици се разболяват дневно, подчерта Николай Денков

Третата препоръка на собствениците на молове е да се изплащат помощи за служителите, които са ваксинирани и искат да работят, но са принудени да останат у дома заради онлайн обучението на децата си. Държавата е предвидила месечна помощ за семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно или не ходят на училище и на детска градина заради COVID-19 карантина. От нея биха могли да се възползват и продавач-консултантите. От днес учениците от 1-ви до 12-ти клас в шест общини в България се обучават "неприсъствено".

Четвъртото искане на БРА е служителите да могат да доказват, че са прекарали заболяването не само чрез "зелен сертификат", но чрез изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 или друг научен метод.

МЗ: 4 дни гратис без глоби и сертификат и след първата доза

МЗ: 4 дни гратис без глоби и сертификат и след първата доза

МЗ смята да активира и механизма за подпомагане като член на ЕС

Между 10 и 15% от търговците на дребно в България вече са фалирали. От началото на епидемичните мерки спадът в оборотите на магазините с обекти извън търговски центрове е 40%, а на тези, които имат магазини само там, е 100%. Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, както и голяма част от приходите на държавата като данъци и осигуровки, пишат от Българската Ритейл Асоциация.