Български фармацевтичен съюз подписа Меморандума за сътрудничество между Надзорния съвет на НЗОК и УС на БФС. Това се случи публично на пресконференция днес.

Преди акта - Асена Сербезова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз, направи ретроспекция на проблемите в сектора от години, като посочи, че основните са, че фармацевтите не са подкрепени от държавата като специалисти на първа линия, както и че се получава такса 2 лева за аптеката на рецепта.

Държавата не признава социалната роля на фармацевтите, те са натикани в ролята на продавачи в бели престилки, а в много общини няма достъп до лекарствени продукти, каза тя.

От години се обръщаме към държавата законодателят да преустанови неравноправното отношение спрямо производителите и търговци на едро, а от 2 г. от пандемията дискриминацията бе задълбочена и в друга посока, категорична е тя.

Властта склони за 10 лв. на ковид рецепта за фармацевтите

Властта склони за 10 лв. на ковид рецепта за фармацевтите

За целта ще са необходими около половин милион

По думите й, аптеките продължават да кредитират здравната система, техният финансов риск е, че ползват други финансови обезпечения и тази дейност започва да губи своя смисъл, обоснова се Сербезова.

Димитър Маринов, главен секретар на БФС дори направи показно с чаши с вода, за да покаже как са реимбурсирани лекарствата от аптеката до търговеца. Аптеките нямат надценка, получават такса, първо 1 лев, после два лева, в този смисъл аптеката е изпълнител на социална роля, дава нещо без пари, каза той.

На пресконференцията бе посочено също, че фармацевтите искат достойно възнаграждение, искат подобряване на НЗИС - национална здравноинформационна система, с която проблемите били по-скоро организационни.

Асена Сербезова каза още, че са получили уверение от президента, че техните искания ще бъдат изпълнени в рамките на нормативните процедури и че искат компенсация и за ковид рецептите.

Във вторник ще има извънредно заседание на НС на НЗОК с ясно разбиране, че имат процедури за свикване, съобщи председателят на УС на БФС.

Дават 12,5 млн. лв. на Здравното министерство за лекарства и за медиците на първа линия

Дават 12,5 млн. лв. на Здравното министерство за лекарства и за медиците на първа линия

Промениха представителите на държавата в Надзорния съвет на НЗОК

Тя разказа и за среща с регионалните представители в петък с част от надзора, на която било потвърдено, че имат джентълменска дума за спазване на обещанията към фармацевтите.

"Ние свикахме извънредна среща, трудни дебати бяха, повечето колеги искат оставка, но са решили да дадат кредит на доверие на системата, която е враждебна към тях", каза още Сербезова. Димитър Маринов се включи, че въпросът е да се подписва ли анекс и ще имат ли гражданите достъп до продуктите по НЗОК.

"Въпросът е дали да го подписваме - ние сме отговорно съсловие и за пореден път ще проявим разум, защото сме фармацевти, поставям последен подпис на анекса и изпращам до отговорните институции, пациентите да са спокойни, че следващите две седмици ще могат да получават лекарства от НЗОК, надяваме се, че за две седмици ще се спазят сроковете, документите, процедурите и съгласуването им, защото договарянето в момента е спряло. Дава се отсрочка заради процедурни хватки, не означава, че занапред ще има договор", поясни Маринов.

Асена Сербезова обясни защо две седмици: Защото ще се отрази по достъпен начин каква е реалността на българския фармацевт. Разумни сме, не извиваме ръце, но алармираме за проблемите, искаме скромна съществена част за следващата година.

Маринов уточни, че договорът, по който са работили, но в момента не договарят, трябва да влезе в сила след подписване на този анекс. Той уточни, че искат до 14 ноември да е новият договор, нещата, на които държат, в него, да са качени за обществено обсъждане и все пак достатъчно време процедурите да бъдат спазени. Освен ако не измислят нови процедури, осъмни се той.

Асена Сербезова добави, че във вторник НС на НЗОК трябва да приеме меморандума и да упълномощи председателя да подпише и после ще има реакция на БФС дали ще участва, но това ще зависи от решението във вторник. Последен кредит на доверие, не пореден - заключи Сербезова.

Личните лекари нямат право да изписват безплатни лекарства за коронавирус

Личните лекари нямат право да изписват безплатни лекарства за коронавирус

Те искат среща с МЗ