На всяко заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца се одобряват безусловно и единодушно медикаментите на децата с онкологични заболявания. Това уверяват от пациентски организации "Заедно с теб".

От неправителствената организация (НПО) са категорични, че не отговаря на истината твърдението, че лечението на децата се забавя с месеци.

Тази сутрин БНТ съобщи, че деца с тежки онкологични заболявания са принудени да чакат с месеци скъпоструващи лекарства, като това забавя лечението им. Медикаментите, които са регистрирани в чужбина, се отпускат само с протокол от Фонда за лечение на деца. Заради забавянето на лечението лекари от отделенията по детска хематология отправиха молба за отпускане на лекарства. Те изразиха надежда кампанията "Българската Коледа" да им помогне и болниците да се снабдят с нужните медикаменти за продължаване на лечението на децата.

От "Заедно с теб" подчертават, че твърденията на лекарите създават недоверие в работата на Фонда за лечение на деца.

От неправителствената организация се обръщат към директорите на лечебни заведения с онкологични отделения за деца да оптимизират работата си. Директорите трябва да упражняват нужния контрол и да насочват родителите на децата, които се нуждаят от скъпоструващи лекарства, веднага да подадат заявления към Фонда за лечение на деца.

От НПО-то обясняват, че единственото условие за одобрение е заявлението да бъде подадено преди да започне лечението с медикаментите. Заявлението може да бъде изпратено по пощата, а допълнителните документи да се подадат по-късно.

На вчерашното заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца единодушно и безусловно са одобрени за медикаменти 14 деца. От "Заедно с теб" обясняват, че за някои от тях още чакат оферти, но със сигурност ще бъдат платени.

На 17 ноември са подадени две от заявленията на одобрените за медикаменти деца. На 21 и 23 ноември са подадени по едно заявления, а на 28 и 29 ноември - по две. На 30 ноември е подадено едно заявление; на 2 декември - 2; на 5, 6 и 9 декември - по едно заявление.

От НПО-то са категорични, че целият обществен съвет и администрацията на фонда винаги подхождат отговорно към децата с онкологични заболявания. На последното заседание е имало две деца, които са оперирани по спешност. Родителите им веднага били насочени да подадат заявление към Фонда за лечение на деца от голяма университетска болница в страната.

От "Заедно с теб" се ангажират да сигнализират здравното министерство за тези случаи, за да се осигури лечението на децата от фонда.