Фондът за лечение на деца работи много по-бързо от преди. В това е уверен здравният министър Петър Москов въпреки че стана ясно, че днешното заседание се отлага с една седмица – за 18 май.

В студиото на БиТиВи здравният министър няколко пъти повтори, че няма нито едно дете, на което документите да не са били придвижени, така че то да не получи лечение.

Фондът за лечение на деца няма да заседава

Фондът за лечение на деца няма да заседава

Заседанието е отложено с една седмица

Няма нито едно дете, на което да не е гарантирано лечението и неговото финансиране, убедено заяви Москов. Според него от операцията на ДАНС и Спецпрокуратурата във Фонда за лечение на деца са спечелили децата.

Петър Москов отново обяви, че нито може, нито е изпращал ГДБОП във Фонда за лечение на деца. От думите му обаче стана ясно, че е установил злоупотреби в работата на фонда и е подал сигнал за това. "Аз сигнал в ГДБОП не съм подал“, заяви здравният министър.

На въпроса какво са установили ГДБОП и прокуратурата, която повдигна обвинение на уволнения директор на фонда Павел Александров, министърът обяви, че няма право да коментира.

По думите на Петър Москов обаче във фонда за харчени пари без право за това, неефекетвино и нецелесъобразно.

Той издаде, че има информация за изразходвани 1,5 млн. лв. от перото за лечение на деца не по предназначение – за консултантски услуги, транспорт и др. Тези пари щели да стигнат за лечението на 65 деца, защото средно за лечението на едно дете в чужбина се отпускали около 23 хил. лв.

По същия начин се е установило, че болница в Париж, където се изпращат най-много българчета за лечение, предлага крило, в което да се настаняват придружителите на децата, а това означава, че няма никаква нужда да се наема апартамент във френската столица.

Така не се харчат парите на фонда“, ядоса се Петър Москов.

Здравният министър заяви, че е сменил веднага директора на фонда, за да осигури нормалната му работа.

Той е категоричен, че в момента фондът работи по-бързо и гарантира на родителите с болни деца, че парите, отпускани за лечение на най-малките, ще бъдат изразходвани само по предназначение.

Фондът работи по часовник, нито едно дете няма да остане без лечение“, гарантира Петър Москов.

Припомняме, на 20 април с изненадваща операция на ГДБОП бяха арестувани почти всички служители на Фонда за лечение на деца, включително и неговия директор Павел Александров. Няколко дни по-късно те бяха освободени от ареста срещу парична гаранция.

От Специализираната прокуратура дадоха нарочен брифинг по операцията, на която обясниха, че са установени нарушения, отклоняване на средства и злоупотреба. Според обвиненията във фонда е действала „организирана престъпна група”.

Редица обществени организации, включително и представителите на обществения съвет към Фонда за лечение на деца, изказаха сериозни съмнения за начина, по който се води разследването и подкрепиха директора Павел Александров.

Здравният министър Петър Москов назначи моментално нов директор на фонда – проф. Пилософ, който пое ангажимент да няма забавяне на работата на фонда и да не се поставя под риск живота на децата, които имат нужда от лечение.