Почти 60% от българите биха подкрепили изграждането на частна болница със специализирано детско отделение. Това показва сондаж на "Галъп интернешънъл болкан", проведен от 28 май до 3 юни във връзка с нашумелия в обществото дебат за здравеопазването.

Изследването е направено сред 1204 пълнолетни граждани под формата на интервю.

Запитването за частната болница е по повод спирането на разрешението за строителство на нова частна многопрофилна болница в София с детско отделение "Мама и аз".

Снимка 668206

Източник: „Галъп интернешънъл болкан“

Около 80% от българите смятат, че детските болници, клиники и отделения са недостатъчни, независимо дали те са част от многопрофилни болници или самостоятелни лечебни заведение.

Две трети от българските граждани са наясно с високата детска смъртност у нас в сравнение със средните показатели за ЕС. Най-притеснени от този факт са хората с малки деца.

Около 76% от запитаните считат, че в България трябва да се запази настоящата система за наличие на избор между държавна или частна болница. Една пета от анкетираните са за само държавно здравеопазване, като това са основно хора в трудно материално положение.

И все пак частните болници се оценяват над два пъти по-добре, отколкото държавните. Те са и отчетливо предпочитани при лечение с направление.

Държавата още се лута по кадровия проблем на бъдещата Детска болница

Държавата още се лута по кадровия проблем на бъдещата Детска болница

Иначе планът на държавата за строежа е съкратен с 9 месеца