България в момента наближава пика на грипа. След този пик ще започне спадане на заболяването. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова пред bTV.

По думите ѝ грипът се разпространява от изток на запад и не цялата страна е еднакво засегната от него. Зсегнати освен възрастните хора над 60-годишна възраст са и младите хора.

Проф. Аргирова изтъкна, че България се е разминала с национална грипна епидемия, като поне засега няма да има такава. Тя посочи, че доста от хората носят предпазни маски, но в градския транспорт положението е доста тежко - киха се, кашля се, болни хора пътуват много.

Грипът 2023 - развива се класически и според очакванията на здравните власти

Грипът 2023 - развива се класически и според очакванията на здравните власти

Няма натиск върху здравната система

Най-простото нещо, което може да се направи, е, когато хората са болни, да си останат вкъщи, призова вирусологът.

Проф. Аргирова призова грипът да не се лекува с антибиотици. Важно е да се направи консултация с лекар, за да може медикът да постави точната диагноза, настоя тя.

Проф. Аргирова посочи, че по време на грипна епидемия също може да се направи ваксинация.

За новия вариант на COVID-19, проф. Аргирова посочи, че има такъв вариант и в България, но и неговите предшественици. Вариантът не протича тежко, но е много заразен, защото заобикаля имунния отговор и може да се свързва с рецепторите на нашите клетки, обясни вирусологът. Вирусът се мъчи да оживее и оцелее, като ние сериозно започваме да му пречим, което е радостно и хубаво, добави тя.

Ива Христова: Преборили сме COVID-19, но с грипа имаме проблеми - гори цялата страна

Ива Христова: Преборили сме COVID-19, но с грипа имаме проблеми - гори цялата страна

Новият ковид вариант носи риск от повишаване на заболеваемостта, но не протича тежко