Грипът е с много голямо разпространение, с доста по-тежко протичане, но вървим надолу. Не се налагат допълнителни мерки. В това увери служебният здравен министър Асен Меджидиев на брифинг в Министерски съвет.

По думите му в някои области, където се взели навременни мерки като в Бургас, вече има преминаване на пиковата ситуация. Има и други области в страната, но за София положението е спокойно, каза здравният министър.

Той препоръчва често проветряване, използване на маски, когато сме на обществени места и има голямо струпване на хора, и при посещение на личните лекари, когато температурата е висока.

И в област Ямбол обявиха грипна епидемия

И в област Ямбол обявиха грипна епидемия

Епидемичната обстановка е удължена в пет области

По отношение на Националната програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип и пневмококовите инфекции за хора над 65-годишна възраст, Меджидиев посочи, че за 2013-2017 г. средният обхват в страната е 2.4 човека на 100 души, а с въвеждането на програмата през 2019 г. е постигнат 7.8% обхват, 2020 г. - 11.4%, 2021 - 13.24%. При сегашното гласуване на проекта е предвидено повишаване на имунизационния обхват за 2023 г. на 25%. Здравният министър очаква обаче имунизационният обхват през 2026 г. да се повиши до 35%.

В грипна ваканция излизат учениците в област Пловдив

В грипна ваканция излизат учениците в област Пловдив

Удължават противоепидемичните мерки до 31 януари