В Пловдив от утре до края на седмицата е обявена грипна ваканция, съобщава БНР. Препоръката за взимането на това решение е направена от Регионалната здравна инспекция. Причината е, че броят на заболелите от респираторни заболявания и грип рязко е нараснал.

Взимат се превантивни мерки, за да не бъде допусната грипна епидемия.

Припомняме, че такава вече е обявена в Стара Загора. Там има и смъртен случай на 3-годишно дете след усложнения от грип.

Детските ясли и градини засега ще продължат да работят. Заболеваемостта сред децата и броят на отсъстващите ежедневно ще се следи.

През почивните дни рязко се е увеличил броят на заболелите деца, по данни от дирекция „Надзор на заразните болести”.

30 души в тежко състояние в резултат на инфекцията са били приети в болница само в събота и неделя. Засегнати са всички възрастови групи.

Инфекциозната клиника в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив работи на пълен капацитет. 20 деца с усложнения от грип са приети през последните дни, съобщава Дарик, позовавайки се на информация от лечебното заведение.

Състоянието на децата не е критично. Медиците поясняват, че усложненията на пациентите са стандартни – затруднено дишане, повръщане, диария и висока температура.