България е на първо място в Европа по смъртност. Детската смъртност намалява, но все още е с 2-3% над средните нива в Европейския съюз.

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по време на VI-я Национален конгрес на Български лекарски съюз.

От гледна точка на критериите за оценка на една здравна система, българската е в средните показатели, коментира Хинков. Според него в България има много повече болници, отколкото са необходими.

"Убеден съм, че областните болници са гръбнакът на здравеопазването, независимо, че частни болници предоставят добра и качествена услуга или няколко услуги", посочи Хинков.

Средно, акционерното участие на държавата във всички областни болници, е около 80%, допълни той. Министърът отбеляза, че рано или късно трябва да се вземе решение за приватизиране на държавни болници, които не могат да се оздравяват, както и да се преструктурират държавни болници, включително общински. По думите му обаче това е политическо решение и трябва да се вземе на ниво здравна комисия и парламент.

Хинков: Високата смъртност и заболяемост се определят предимно от личното поведение

Хинков: Високата смъртност и заболяемост се определят предимно от личното поведение

Едва 10% от здравно-демографските показатели се влияят от здравната система, смята министърът