Капакът на всичко беше моето разбиране, че не владея системата като министър. Открих, че моите правомощия бяха доста ограничени, заяви професор Христо Хинков, бившият здравен министър, по темата за неговото управление в Министерство на здравеопазването в кабинета Денков. Хинков днес говори пред БНТ.

По негови думи това е станало видно, когато е бил помолен да оттегли заповедта срещу директора на Пирогов Валентин Димитров, който според доклад на институцията е нарушавал закона.

"Не успях да осъществя нито един от конкурсите, които трябваше да започна. Конкурси за гаранция, че няма да има дупка в управлението на съответната болница", съобщи още Христо Хинков. Според него в Пирогов проблемите са големи, но не са само там - болниците "имат съответните лобита в парламента". "Всеки държи на своя интерес."

Всяка държавна болница всъщност е много сериозен фактор в предизборна ситуация. Всяка държавна болница е сериозен фактор в областта, където предлага услуги, посочи още той и допълни, че също така се наблюдава натиск от страна на частни инвеститори за строеж на болници.

Христо Хинков: Прокуратурата трябва да се заинтересува какво става в Пирогов

Христо Хинков: Прокуратурата трябва да се заинтересува какво става в Пирогов

Големите играчи в здравето - частните болници и производителите на лекарства

Надявах се да направим първа копка, но това не се случи, сподели проф. Хинков по въпроса за строежа на Националната детска болница.

Една от основните причини за забавянето е Законът за обществените поръчки според Хинков, като той посочва, че това се причинява от възможността за обжалване на всеки етап от процеса по изграждане на болницата. Надявам се Народното събрание не само да декларира, че проектът е от обществено значение, а да извади болницата от Закона за обществените поръчки, заяви Христо Хинков.

Натиск за строежа засега няма, твърди той, като допълни, че е налице голям интерес за изграждането на нова болница.

Забави се самото разрешение, но се очаква Националната здравна карта да бъде приета и май месец да бъде готова, потвърди Хинков. Дали тази нова болница ще сключи договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според професора се очаква автоматизъм в този процес, т.е. очаква се болницата автоматично да премине към касата.

Осигуряването на лекари е трудно, няма достатъчно педиатри, затова разчитаме на съществуващите кадри, посочи още той.

Депутатите приеха проекта на решение за изграждане на Националната детска болница

Депутатите приеха проекта на решение за изграждане на Националната детска болница

Народните представители гласуваха със 166 гласа "за", като нямаше нито един глас "против" или "въздържал се"

Частните интереси в сферата на лекарствата се увеличават всяка година - големият проблем е периодичното изчезване на лекарства, категоричен е Хинков. Скъсана е връзката между здравната каса, като основен купувач, и складовете на търговците на едро, посочи той, като допълни, че те имат много инсулин, който не стига до аптечната мрежа.

Ако здравната каса има договор със складовете на едро, ще може да контролира по-добре наличността, допълни проф. Хинков.

Припомняме, че вчера се потвърди решение от НЗОК относно имплантите за страдащите от болестта Паркинсон. Цената на устройствата беше сменена от "безплатна" внезапно на 6000 лв. за доплащане от всеки потребител. Христо Хинков потвърди, че не е запознат с въпроса до момента.

Кабинетът забранява новите болници без нова здравна карта

Кабинетът забранява новите болници без нова здравна карта

Денков увери, че работят ударно дори и в предизборна кампания