"Ние сме безплатен донор на висококвалифицирани кадри". Това заяви Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС по време на VI-ти национален конгрес на пациентските организации "Универсален достъп до здраве", който се провежда в София с представители на Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" в ЕК.

Според нея има проблем в политиките на ЕС. По думите й именно ЕС има вина, тъй като липсвали възможности да се финансират с европейски средства дейности в извънболничната помощ.

Тя коментира, че тенденцията за миграция на лекарите е свързана с намаляване на достъпа до здравеопазване, влошаване на качеството на медицинската услуга.

"Къде са помощите за здравеопазване", запита Павлова. "Нямаше никакви възможности за финансиране на извънболничната помощ от европейските фондове", коментира тя.

Редно е да се помисли за индивидуални партиди в НЗОК със запазване на солидарния модел, така че всеки да знае какво е платил с неговите здравни осигуровки и какво е разходвано за неговото здраве от касата. 

Припомняме, преди седмица от Сдружението на частните болници направиха същото предложение. Мотивът им беше да се знае кой колко е внесъл за здраве, включително и колко внася държавата за пенсионерите и за децата.

Лична осигурителна сметка за всеки искат частните болници

Лична осигурителна сметка за всеки искат частните болници

Държавата би трябвало да осигурява около 4,5 млн. души

Павлова настоя за остойностяване на дейностите по клиничните пътеки, така че да бъде казано какво се включва в основния пакет, който се покрива от Здравната каса и кои дейности ще се финансират от допълнителното здравно осигуряване.

Зам.-председателят на БЛС Галинка Павлова посочи, че има 45 дружества, които имат лиценз за допълнително здравно осигуряване, но само 24 изпълняват подобни услуги, защото нямат яснота - какви услуги ще заплащат и изтъкват, че те се припокриват дейности, плащани от НЗОК.

Достъпът до здравеопазване не е осигурен във всички държави на ЕС

Достъпът до здравеопазване не е осигурен във всички държави на ЕС

В България около 51,6% са публичните разходи от общите разходи за здравеопазване

Проф. Георги Михайлов, депутат от БСП за България визира изследване на американски учени, според което България е страната, която се движи в смъртоносна спирала и от там идва големият емигрантски взрив. Проф. Михайлов визира проблема с икономическата миграция. По думите му проблемът с медицинските кадри в Германия е много по-голям.

Според изследването Латвия е загубила 30% от населението си в последните 7-8 години. Така по думите му икономическата миграция е проблем пред ЕС, който не може да бъде овладян. "Ние трябва да се концентрираме към внимателна оценка на публичните разходи", допълни проф. Михайлов.

Той определи като грешка в законодателството промяната на здравноосигурителните в здравно застрахователни дружества. Според него това е неразумно, защото здравното застраховане се базира на оценка на риска. Според него финансовия модел на захранване на здравната система е сериозно компроментиран.

"Крепи се на клиничните пътеки, към които се наклониха много участници на този медицински пазар и заради липсата на алгоритъм НЗОК буквално се източва", констатира проф. Михайлов.

Така по думите му се стига до парадокса университетски болници да са в критично положение, а други играчи на пазара - да са добре. Като проблем бе очертан и нарушаването на баланса между разходите за медицинска дейност и заплащането на лечение.

При нас процентът на разходи за медицинска дейност е достигнал почти 50%, докато в ЕС този процент е от 20-30%.

Проф. Михайлов настоя да се търсят решенията в системи на ефективна оценка на разходите и тяхното препланиране. Според него трябва да се търсят възможности за развитие на здравноосигурителния модел, която не е свързана с механично увеличаване на здравната вноска.