Има резерви за преодоляване на дефицита на Здравната каса, заяви новият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров пред БНР.

В коментар на информацията, изнесена от новия състав на Министерството на здравеопазването - че през тази година се очаква дефицитът на Касата да възлезе на около 260 милиона лева, Петров обясни, че дефицитът е породен от няколко неща.

Москов оставил тотален хаос в здравно министерство
Обновена

Москов оставил тотален хаос в здравно министерство

Показват анализите на служебния министър Илко Семерджиев

"Наистина има прехвърлени плащания за тази година - това са плащания главно към болниците, които би следвало да се платят с миналогодишния бюджет, но най-вероятно, за да се направи добра реклама, са прехвърлени, за да се говори, че Касата е завършила без дефицит. Това е много елементарен ход - прехвърляш плащания - ноемврийски за януари - и казваш, че нямаш дефицит", каза Петров.

Второ - имайте предвид, че над нас висят около 52 милиона плащания за надлимитна дейност от 2015 година, за което, ако болниците осъдят Касата, ние очевидно също трябва да плащаме или да отиваме към извънсъдебни споразумения, обясни новият подуправител.

Някоя фирма се подготвя да спечели 70 млн. лв., предупреди Москов

Някоя фирма се подготвя да спечели 70 млн. лв., предупреди Москов

Пръстовият идентификатор е струвал на Касата 400 хиляди лева

Петров обясни още, че НЗОК изпълнява пакет услуги, които не могат да бъдат съкращавани. "Разчитаме най-вече да засилим контрола по отношение на лекарствата - тяхното изписване, най-вече на скъпите лекарства", каза той.

Касата да започне да използва много повече от оценката на здравните технологии и за лекарства със съмнителна ефективност да иска такива оценки, призова Петров. Те  се правят от една година и повечето медикаменти не са минавали такава оценка

Той обеща засилване на контрола на използването на лекарствата най-вече в онкологичните болници, тъй като там разходите постоянно растат.

Лекарства на този етап няма как да отпаднат, но там, където има съмнителен ефект от въвеждането им - тоест скъпи медикаменти, които имат по-евтини аналози, може да поискаме оценка на здравните технологии, допълни Димитър Петров. Това се прави от институции извън Касата на база данни, които са взети от големи европейски агенции - най-вече френската, британската и германската.

Болница подаде сигнал срещу директора на районната здравна каса в Русе

Болница подаде сигнал срещу директора на районната здравна каса в Русе

Жалват се, че нахлул с телевизионен екип

Не може лекарства, които са втора или трета линия във Великобритания и Германия, тук да са първа линия на терапия, заяви представителят на НЗОК.

За лимитите за финансиране на болниците Петров каза, че не е привърженик на този вид ограничения. Причината е, че те са строго бюджетни, а нямат медицинска обосновка, но тъй като са указани в закона за бюджета на Касата, то това, което може да се направи към момента е, да се търси по-голяма гъвкавост, каза той.

Смяната на зам-шефа на НЗОК отложи договаряне на лекарствата за хепатит С

Смяната на зам-шефа на НЗОК отложи договаряне на лекарствата за хепатит С

Здравната каса има нов подуправител

Ще направим всичко възможно в рамките на преговорите за НРД с Лекарския съюз да приложим по-гъвкава методика, която максимално да смекчи негативните ефекти на тези твърди лимити и наистина да възстанови, поне в голяма степен, принципа, че парите ще отиват там, където е пациентът, допълни Петров.