Университетската болница в Русе е изпратила сигнал срещу действията на шефа на регионалната здравна каса, съобщи БТА. Той е разпратен до управителя на Националната здравна каса Глинка Комитов, до здравния министър и до районната прокуратура.

Според ръководството на лечебното заведение, има нарушаване на правилата за извършване на проверки от длъжностните лица на РЗОК. Освен това има и нарушаване на правата на гражданите, предвидени в Конституцията, алармират от болницата.

За "празнични проблеми" с лекарства по здравна каса предупреждават фармацевти

За "празнични проблеми" с лекарства по здравна каса предупреждават фармацевти

От НЗОК са отказали да платят парите за ноември

Поводът за сигнала е, че тази сутрин шефът на районната здравна каса Калоян Копчев е нахлул в лечебното заведение, грубо минавайки покрай охранителя, който се опитал да го спре. Освен това с него е имало и екип на телевизионно предаване. Става дума за екипа на "Господари на ефира", съобщи Дарик.

От болницата обясняват, че шефът на РЗОК заявил, че целта на посещението е проверка на дейността на отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Според тях обаче е извършена неправомерно.

Пациентски организации скочиха срещу икономиите от лекарства на НЗОК

Пациентски организации скочиха срещу икономиите от лекарства на НЗОК

Здравната каса „пренаписва” скъпите рецепти

"Важно е да се отбележи, че към настоящия момент Копчев е в законоустановен отпуск", се казва в официалната позиция на лечебното заведение. Те посочват още, че според Закона за лечебните заведения проверките от здравната каса се извършват от точно определени длъжностни лица и при спазване на установен ред, което този път не се е случило.

Според ръководството на болницата, поведението на директора на РЗОК е било грубо, арогантно и несъответстващо на заеманата от него длъжност. Те смятат, че е създал напрежение и така са били нарушени редът и дисциплината и преди всичко - спокойствието на пациентите.

Самият Калоян Копчев пък коментира, че проверката е назначена още от вчера с негова заповед. Той потвърди, че е в отпуск, но обясни, че е бил с колегите си, които проверявали три отделения.

235 млн. лв. повече в бюджета на Здравната каса иска Лекарският съюз

235 млн. лв. повече в бюджета на Здравната каса иска Лекарският съюз

За да има повече направления за преглед при специалисти

"Тези твърдения на болницата са абсолютно неверни. Имаше грубо и арогантно поведение от страна на служителите на УМБАЛ-Русе и на охраната, което е заснето", заяви Копчев.

Той обясни, че РЗОК прави внезапни проверки - особено по време на празнични дни, дали хоспитализираните пациенти са в болницата.

"Много често има случаи, когато лечебните заведения пускат болните, но ги броят само на хартия. Това е и задачата на проверката, която ще продължи и утре", каза още Копчев.