Три случая на доказана трихинелоза са регистрирани през януари в Регионална здравна инспекция - Стара Загора (РЗИ).

Два от тях са от едно семейство - мъже на 24 и 47 години. Третият е 37-годишен техен познат.

Някъде между 25 януари и 3 февруари 2017 г. от РЗИ са издирили и изследвали общо 34 човека от областите Стара Загора и Хасково, защото разбрали, че са консумирали от същото месо.

Всичко е тръгнало от домашно прасе, което е било предложено за продажба в Хасково.

Инспекторите са установили това и привикали всички за преглед. 80% от хората са имали оплаквания за висока температура, болки по мускулите и ставите, зачервяване на очите, оток около очите и по лицето, но при тях не е установена трихинелоза.

Обработката на прасето е извършена в домашни условия, без да е направено изследване на месото за трихинелоза.

Взетите проби от прасето са доказан причинител на трихинелната инфекция.

Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест. Свинете в свинефермите си предават заболяването чрез каудофагия - взаимно изяждане на опашките.

Трихинелозата може да имитира над 60 други болести и много често наподобява грип, заушка, ревматизъм, ентероколит, менингит, алергия, миозит, бъбречни болести и др.

От РЗИ пуснаха и брошура как да се пазим от болестта.

В нея се казва, че месо от домашна или дива свиня трябва да се консумира само след изследване за трихинели от ветеринарните органи, защото по външен вид заразеното месо не се различава от здравото.

Освен това месо и месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) трябва да се консумират след много добра термична обработка.

При поява на по-горе описаните оплаквания да се търси незабавно медицинска помощ от личния лекар и консултация с лекар-паразитолог и лекар-инфекционист, съветват от инспекцията.