"Имунизацията е ключов компонент в човешкото право на здравеопазване. Здравата среда е основата на качествен живот". Това заяви ръководителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България д-р Скендер Сила на Шестия национален фарма форум "Стратегия "Здраве за всички".

Годишната среща се концентрира в комплексни решения за качество на живот и активно дълголетие чрез бизнес иновации и здравни политики на държавно ниво. 

Сила очерта някои от проблемите в България, върху които трябва да се работи усилено. По думите му в страната ни трябва да се търсят начини за намаляване на високите нива на затлъстяване, приема на алкохол и тютюнопушенето. 
Специалистът препоръча и да се работи върху намаляването на допълнителното заплащане за здравни услуги.

Случаите на морбили са се увеличили с 50% през 2018 г., предупреждава СЗО

Случаите на морбили са се увеличили с 50% през 2018 г., предупреждава СЗО

През 2018 г. смъртните случаи от морбили по света са 136 000

Има ли трамплин за бъдещето на медицината в България?

"Има бъдеще за българското здравеопазване. Лекарството е надпартийност, диалог и консенсус", заяви д-р Лъчезар Иванов, който е зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Той обяви, че усилията в страната ни са насочени към засилване ролята на профилактиката, разширяване обхвата на профилактичните прегледи чрез скринингови изследвания, повишаване ефективността на държавния здравен контрол, модернизиране на административния капацитет и единна система за обмен на данни.
Необходима е поетапна демонополизация на НЗОК, както и интегрирана национална лекарствена политика.

Иванов също така обеща национална аптечна карта, по-добър достъп до аптеки и остойностяване на медицинските дейности.

Испания е най-здравата страна в света

Испания е най-здравата страна в света

Изпреварва Италия

Предпоставка за успешно отглеждане на дете е да познаваш здравето си като родител, а това започва в семейството и училището, допълни Сила. Децата в училищна възраст са предразположени към външни фактори и могат да се възползват от околната среда в училищата, които промотират доброто здраве.
Има доказателства за успешни подходи за промотиране на здравословни диети и физическа активност. Инвестирането в програми за силни училища защитава децата и води до по-добри образователни и здравни резултати, както отбеляза Сила.

Според него здравното образование включва общо сексуално образование и подобрява човешкото развитие, противопоставя се на неправилните полови норми и намалява риска от заболявания, които се предават по полов път.

Да спрем децата от това да започнат да пушат е ключова стратегия в политиката на СЗО, припомни Сила.
Успешният подход срещу цигарения дим включва високи цени на цигарените продукти, да не все позволява пушенето в затворени пространства, но също така и на някои външни места. Трябва и да се забранят и рекламите на тютюна, както и тяхното спонсориране. Това изисква колективни решения от държавни и частния сектор, категоричен е Сила.

YouTube блокира реклами и финансиране на антиваксъри

YouTube блокира реклами и финансиране на антиваксъри

СЗО определя антиваксърството в топ 10 на глобалните заплахи за здравето през 2019