"Преболедуването на Covid-19 осигурява определен имунитет при определена група хора, същото правят и ваксините". 

Това каза пред БНР д-р Никола Кереков, главен асистент в Лабораторията по експериментална имунология към БАН.

Според него част от преболедувалите ще направят чудесен имунен отговор, друга част от тях няма го направят и при повторна среща с вируса, те ще се разболеят отново.

Смъртността от COVID-19 сега е по-висока от преди година, въпреки ваксините

Смъртността от COVID-19 сега е по-висока от преди година, въпреки ваксините

Кантарджиев: Посланията към хората са непремерени и непремислени

"Между тези две групи хора съществуват различия. А разликата между тези, които са преболедували и тези, които са ваксинирани е, че при ваксинираните имунният отговор, който ще получат вследствие на ваксината, е почти еднакъв, а при преболедувалите, е различен. Така че, за ваксинираните можем във висока степен да кажем, че са образували необходимия имунен отговор", обясни научният работник.

По думите му най-добър имунен отговор получават преболедувалите, както и ваксинираните с две дози.

Според имунолога тестовете за антитела и тези за Т-клетъчен имунитет не дават изключително категоричен резултат, защото до момента не знаем доколко са обективни те и към новите варианти.

Клетъчният имунитет не спира вируса, каза д-р Кереков.

"За клетъчния имунитет няма научен консенсус доколко той е важен. Като имунолог мога да кажа, че при всички случаи той има роля за това да няма по-тежко прекарване на болестта, но той не спира вируса. Това го правят неотрализиращите антитела, те именно блокират вируса да не влезе в клетката. Клетъчният имунитет не предпазва от заразяване, той действа едва когато вирусът е влязъл в клетката", поясни още имунологът.

Според него с новите варианти на вируса е необходимо да имаме 90% ваксинирани, за да постигнем т.нар. колективен имунитет. Така всяка държава да е спокойна, че няма да последват нови епидемични взривове.

"Дори да се налагат трети дози ваксини, дори хората да не вярват във ваксините, че те не се осигурява трайна защита, при всички случаи хората трябва да разберат, че ваксините са много необходими и помагат на нас и на нашите близки да не бъдат хоспитализирани", твърди Никола Кереков.

10 пъти повече са тромбозите при заболелите от коронавирус, отколкото при ваксинираните

10 пъти повече са тромбозите при заболелите от коронавирус, отколкото при ваксинираните

По повод Световния ден на сърцето