Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки в хранителните блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети.

Проверката е насочена към това да се провери дали се спазват изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения.

Припомняме, от 1 ноември влезе в сила новата Наредба, според която продукти, които се използват в тези кухни трябва да отговарят на национален, браншови или утвърден стандарт (БДС за млечните продукти, Утвърден стандарт "Стара планина" за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, Браншови стандарт за хляб и брашно "България", Браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт Рафинирано слънчогледово масло.

На 1 ноември изтече гратисен период за сключените договори преди влизането в сила на последното й изменение.

Инспекторите ще следят и за спазване на изискването, храните предлагани на децата да са без вложени добавки в храните - оцветители, консерванти, овкусители и подсладители. Да не се предлагат храни, съдържащи хидрогенирани или частично хидрогенирани растителни мазнини или други, освен краве масло, слънчогледово олио и зехтин, както и да не се продават пържени ядки и екструдирани храни, царевични пръчици.

Плодовите напитки трябва да са само сокове от плодове с изцяло плодово съдържание и без добавени захари, или да са нектари, които да не съдържат повече от 20 % вложени захари.

В началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните извърши близо 2500 извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети. В резултат на инспекциите и установените нарушения са съставени 19 Акта и възбранени 65 килограма храни, 25 буркана лютеница и 6 литра слънчогледово олио.