Служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа днес решението за избор на изпълнител за извършване на полети с вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ по въздуха (HEMS), съобщиха от танспортното министерство.

Процедурата за избор на изпълнител за извършване на полети с вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ по въздуха (HEMS) е открита на 27 март 2023 г. До изтичането на крайния срок на 4 май 2023 г. оферти по обществената поръчка са подали италианската компания Alidaunia S.R.L. и испанската Avincis aviation Espana, SAU.

Алексиев отбелязва, че две от най-реномираните европейски дружества в областта на спешната медицинска помощ по въздуха са взели участие в процедурата. Той се надява до средата на юли 2023 г. страната ни да разполага с вертолети и екипажи за медицинската помощ по въздух. Полетите ще се изпълняват от две оперативни бази за HEMS на територията на България, с хеликоптери и персонал за всяка база. Поръчката е за период от две години, с възможност за удължаване за още една.

След разглеждане и оценка на ценовите предложения по критерий "оптимално съотношение качество/цена" и съобразно предложените параметри за изпълнение на обществената поръчка, е избрана компанията Alidaunia S.R.L.

Меджидиев: Площадки за кацане на мед. хеликоптери ще има в почти всички болници

Меджидиев: Площадки за кацане на мед. хеликоптери ще има в почти всички болници

Над 100 медици се обучат за медицинските хеликоптери

От Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) излагат и хронология действията по осигуряването на спешната медицинска помощ по въздух. На 22 февруари 2023 г. Министерският съвет приема Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Държавния авиационен оператор (ДАО). С промените е възложено на ДАО да извършва услуга от общ икономически интерес - полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ.

На 27 март 2023 г. МТС открива процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на полети за нуждите на спешна медицинска помощ по въздух, за целите на осигуряване на услуга от общ икономически интерес от Държавния авиационен оператор в съответствие с възложените му функции за осигуряване на въздушен транспорт с вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата. Прогнозната стойност на поръчката е 28 339 977 лева без ДДС.

Изискванията към авиационния оператор са да има право да изпълнява полети с вертолет за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS), при условията и по реда на Регламент (ЕС) № 965/2012 на Комисията от 5 октомври 2012 година за определяне на технически изисквания и административни процедури във връзка с въздушните операции в съответствие с Регламент (ЕО) № 216/2008 на Европейския парламент и на Съвета (Регламент 965/2012).

И Радев обеща медицински хеликоптери до лятото

И Радев обеща медицински хеликоптери до лятото

Президентът откри "Академия по планинска медицина" в Университетска болница "Лозенец" в столицата

На 16 май 2023 г. е публикуван за обществено обсъждане проект на Наредба № 20 за удостоверяване експлоатационната годност на граждански летища, за лицензиране на летищни оператори и оператори по наземно обслужване и за достъпа до пазара по наземно обслужване в летищата. Промените в проекта са свързани с въвеждането на облекчени изисквания за регистрацията на болничните вертолетни летища (БВЛ), които ще се използват за операции за спешна медицинска помощ по въздух.

Извършени са огледи и оценка на възможните места за изграждане на болнични вертолетни летища в София, Варна, Бургас, Русе, Ямбол, Плевен, Монтана и други градове, като са направени геодезическо измерване и аеронавигационно проучване.

В ДАО е разработен план за наемане на допълнителен летателен и инженерно-технически състав, който ще изпълнява дейностите по спешна медицинска помощ по въздух и провеждането на необходимите обучения. Оперативният център е окомплектован и има готовност за осигуряване на полетите.