Заради опасността от зараза с коронавирус мнозина си спомниха за старите кварцови лампи и започнаха да търсят в интернет подобни продукти. 

Има опасност от отделянето на озон от UV кварцовите лампи. Лъчите също може да бъдат вредни, ако продуктите не са качествени. "Този вид техника има спецификация за разстоянието на което е полезен. В една такава класна стая е много вероятно той да не може да бъде полезен", казват специалисти, цитирани от Нова телевизия.

Повод за мнението им е случаят от село Бистрица, където четири деца са с изгаряния по очите и лицата заради неправилна употреба на UV кварцовата лампа, дарена от родители за превенция на децата от класа.

Инцидентът е станал в 192-ро училище "Христо Ботев" в село Бистрица.

Лампата била дарена от родител, но включена незнайно от кого по време на учебните часове, твърдят родители на пострадали третокласници.

От училищното ръководство проучват случая.

Един от родителите разказва, че при прибирането на детето от училище не е имало нещо странно в поведението му. Към полунощ то се е оплакало от силни болки в очите и започнало да плаче. Бащата се опитал да отвори очите на детето си, но не успял. Майката погледнала през интернет в групата на класа и така открила причината за състоянието, разказа Гергин Станиславов, родител на пострадалото дете.

"Вчерашният ден беше първият работен за новата учебна година, първия учебен за децата от доста време насам. И под влияние на тази еуфория не сме обърнали достатъчно внимание, за което пък се извинявам", заяви Снежана Нешева, директор на 192-ро СУ "Христо Ботев" в село Бистрица.

По думите на директора лампата е закупена от добронамерени родители, но те не са спазили процедурата за даренията - те трябва да бъдат описани и с проследен произход.

Учителят е разпечатил кашончето, за да разчисти пространство на бюрото. Децата решават да я включат. Виждайки начина, по който лампата свети, класният ръководител нарежда тя да бъде изключена, добавя още тя.

"Съжаляваме за случилото се. Направихме всичко с най-добри намерения предвид ситуацията с пандемията", казват родителите дарили лампата.