Преболедувалите коронавируса кандидат-дарители на реконвалесцентна плазма остават извън обхвата на системата за даряване. Причината е, че те разполагат само с резултати от тест за антитела. За това предупреди пред БНР д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма".

Изискването да бъде показан само резултат от PCR много ограничава броя на възможните дарители, каза тя и даде зя пример, че в сдружението постоянно постъпват запитвания от граждани, които искат да дарят плазма, но разполагат единствено с тест за антитела.

От година пишат писма до Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата. Резултат няма и хората с антитела фактически остават извън оградата на тези центрове, подчерта Павлина Михайлова.

Ако не се приеме поправка в тази посока, ситуацията с плазмата ще стане критична, прогнозира председател на Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма.

ЕК финансира 24 проекта за програми за събиране на кръвна плазма за лечение на COVID-19

ЕК финансира 24 проекта за програми за събиране на кръвна плазма за лечение на COVID-19

Продължават проучванията за ефективността

Тя даде пример, че сега в страната на сакчето плазма не е указано количеството антитела. "Ние не знаем какво количество антитела има в тази плазма", каза Михайлова.

Това създава проблем и за лекарите, които в подобна ситуация не може да преценят колко плазма да прелеят на даден пациент.

Прокуратурата се самосезира за случай на търговия с кръвна плазма

Прокуратурата се самосезира за случай на търговия с кръвна плазма

Търговците продавали кръвна плазма между 4000-5000 лв.

Ръководителят на Регионалния център по трансфузионна хематология в Плевен д-р Нели Досева обясни, че основната цел е да се поддържа депо от реконвалесцентна плазма, което при първа необходимост да се използва за лечение на нови случаи в Плевенска и още пет области от Северна България. В момента се провеждат акции за даряване на плазма, съобщи тя.

Реконвалесцентната плазма е със срок на годност 2 години, съхранява се замразена, уточни д-р Досева.

Отпада PCR тестът за дарители на кръвна плазма в УМБАЛ-Бургас

Отпада PCR тестът за дарители на кръвна плазма в УМБАЛ-Бургас

Остава обаче изискването за антигенен тест

Ваксинирането не влияе на даряването на реконвалесцентна плазма, коментира медикът от Плевен. По думите й важното е дарителите на плазма да са преболедували Covid-19 и да имат определен титър антитела, както и да са изминали 28 дни от втората доза ваксина.

В сравнение с 2020 година в центъра в Плевен е разширен кръгът на потенциалните дарители, поясни още д-р Досева.

"Дори да нямат положителен PCR или антигенен тест, но ни потвърдят, че са имали симптоматика за Covid-19, ние ги допускаме до даряване на реконвалесцентна плазма. Ние им вземаме кръвна проба, изследваме я за антитела и ако титърът на тези антитела е в стойности над минимума, то ние приемаме това като удовлетворително условие да стане наистина дарител на реконвалесцентна плазма", обясни д-р Нели Досева.