Очаква се трета вълна на коронавируса, това може да стане след месец, но може и по-рано. Кръвната плазма на заразените с коронавирус трябва да се прелива много рано на рискови пациенти - с наднормено тегло, диабет, онкологични заболявания."При интубираните пациенти смъртността е над 90 %, така че в много от случаите се прелива кръвна плазма просто, за да се оправдае, че се прави нещо. А тя се прелива в ранен стадий.

Това заяви пред БНР д-р Чавдар Ботев, хематолог, съосновател на Сдружение ''Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма".

ЕК финансира 24 проекта за програми за събиране на кръвна плазма за лечение на COVID-19

ЕК финансира 24 проекта за програми за събиране на кръвна плазма за лечение на COVID-19

Продължават проучванията за ефективността

При преливането на кръвна плазма при пациентите трябва да се наблюдава албумина, за да не се увреди белият дроб. При пациенти в тежко състояние се преливат високотитърни плазми и се прелива внимателно и по-рядко", поясни още д-р Ботев и допълни:

"Основната грешка, която се прави да върви трудно това заболяване, е, че след 7-и ден, дотогава има вирус, който ние трябва да атакуваме, но след това трябва да се приложи като основна терапия - кортикостероиди и храксипарин - това е основната грешка", смята медикът.

Отпада PCR тестът за дарители на кръвна плазма в УМБАЛ-Бургас

Отпада PCR тестът за дарители на кръвна плазма в УМБАЛ-Бургас

Остава обаче изискването за антигенен тест

Той е категоричен, че пациентът трябва да знае как се развива болестта - може до 7 ден да се дават противовирусни препарати, добавки, но след това се преминава на кортикостероиди и медикаменти срещу съсирването на кръвта. Понякога това не се прави и е проблем.