Има недостиг на кръвна плазма. За това предупреди пред БНР д-р Павлина Михайлова от от Сдружение "Лечение на Covid-19 с рековалесцентна плазма".

Тя посочи, че сегашната ситуация е подобна на тази от октомври и ноември.

По нейни думи януари и февруари не са били използвани, за да продължи натрупване на количествата кръвна плазма.

Михайлова заяви, че има информация, че в София е имало големи количества плазма, заради което хора са били отказвани да даряват. В други области в страната обаче картината е различна.

Кръвната плазма трябва да се прелива много рано, уверява д-р Чавдар Ботев

Кръвната плазма трябва да се прелива много рано, уверява д-р Чавдар Ботев

При преливането на кръвна плазма при пациентите трябва да се наблюдава албумина

Тя изтъкна, че комуникацията между четирите центъра за плазма в страната е нерегламентирана и неясна. По тази причина в писмо до здравния министър от сдружението ще питат дали има регламент.

Михайлова посочи, че в Благоевград няма апаратура за даряване на кръвна плазма, поради което доброволци даряват кръв, от която да се извлича такава. Това обаче по нейни думи е неефективно. По тази причина тя призова хората да даряват директно плазма в София.

Сред градовете, където кръвната плазма не достига, са също Плевен и Габрово.

ЕК финансира 24 проекта за програми за събиране на кръвна плазма за лечение на COVID-19

ЕК финансира 24 проекта за програми за събиране на кръвна плазма за лечение на COVID-19

Продължават проучванията за ефективността

Относно прилагането на лечение с кръвна плазма Михайлова посочи, че някои болници, например в Етрополе, имат желание да преливат плазма, направили са го обаче неуспешно няколко пъти и се отказват.

Ранното преливане на рековалесцентна плазма, богата на антитела, е най-ефективното средство срещу смъртността от коронавирус, категорична бе тя.

Михайлова посочи, че в болницата в Петрич пък от лятото на миналата година се прелива плазма на 95% от пациентите. Така натискът върху интензивното отделение там е намалял с 50%.

Според нея плазмата ще бъде ефективна и срещу новите варианти на вируса. Количеството обаче трябва да се увеличи.