Като "административен хаос" определи днес кметът на Благоевград Илко Стоянов издадената заповед за въвеждане на т.нар. "зелен сертификат" от здравния министър Стойчо Кацаров.

Изправени сме пред проблем, пред който е изправено и цялото общество. Общината е неразделна част от този проблем. Заповедта продължава да се променя, заяви кметът на Благоевград.

ИБГНИ атакува зелените сертификати в съда

ИБГНИ атакува зелените сертификати в съда

Абсурд би било да се гласува на изборите на 14 ноември със зелени сертификати

Всяка институция трябва да си поема отговорността, когато се прави нещо, то трябва да бъде премислено. Ние получаваме заповед и започваме да я тълкуваме и да мислим какво да правим по нея, обясни той.

Имаме домове за възрастни хора - това са хората над 18 г, а стари са след пенсионна възраст. Ваксинираните в нашите домове са изключително малък процент.

Александровска болница спира плановите операции

Александровска болница спира плановите операции

Леглата за ковид пациенти стават 240

Двете неврологии на болницата в Благоевград стават COVID отделения, а болните ще пътуват за Югозападна болница в Сандански. Не зависи от мен дали е удачно пациенти в такова състояние да пътуват. От МЗ и РЗИ решават това, заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов.

По-големият страх за мен като кмет е да не фунционират и другите отделения. Освен COVID има и други заболявания, каза Стоянов по повод решението на МЗ и двете неврологични отделения да стават COVID-зони.

Днес Благоевград влезе в тъмночервената зона.

След обяд днес Общинският кризисен щаб в Благоевград заседава на фона на това, което се случва в цялата държава, обясни повода за брифинга кметът Илко Стоянов. По думите на д-р Антон Темелков, член на ОбКЩ хората, които са преболедували, но нямат ПСР тест, а само антигенен, не могат да си извадят зелен сертификат.

Работещите в домовете за възрастни хора, хосписите трябва всеки ден да бъдат изследвани, ако нямат зелен сертификат. Тестовете се раздават безплатно на лабораториите, но манипулацията се заплаща, очакванията са да струва между 2 и 5 лева.