Едномесечно предизвестие за напускане са подали лекарите и медицинските сестри от Специализираната болница по очни болести във Варна. Лошото състояние на сградата, която е опасна за пациентите и остарялата медицинска апаратура са посочените от тях причини, съобщава БНТ.

Те коментират, че покривът тече, липсват условия за поддържане на необходимата хигиена и елементарни условия за работа, а последният козметичен ремонт е правен преди 10 години

"В момента хората, които работят като координатори в лечебното заведение, с изключение на двама, са на практика хора, които работят и в Катедрата по очни болести и зрителни науки и причината за това е, че всички останали вече работят или в частни центрове или някъде в чужбина", обяснява проф. Христина Групчева, зам.-управител на болницата.

"От 2016 до 2019 г. аз съм написал 15 докладни. Отговорът е никакъв", допълва д-р Руслан Тошев, управител на болницата.

Специализираната болница е общинска собственост, лекарите предлагат тя да бъде прехвърлена към Медицинския университет във Варна. 

"В момента отвън външни сили се опитват да създават напрежение. Това са атаки срещу Очна болница от страна на университета от година и половина", коментира д-р Тошев.

Болницата работи по всички специализирани клинични пътеки. Ако Община Варна прехвърли собствеността си, има опасност пациентите да плащат за лечението на някои заболявания, обяснява той.

Ананиев: С екипа ми намалихме дълговете на болниците с 27%

Ананиев: С екипа ми намалихме дълговете на болниците с 27%

Определят за техен приоритет, проблемите на всеки български гражданин