Консумацията на салами и кренвирши/наденички може да усили симптомите на астма, се казва в изследване, публикувано в списанието Thorax, съобщи BBC. В саламите, кренвиршите и в шунката се съдържа консервантът нитрит, който е вреден за дихателните пътища. Употребата на над четири порции преработено месо в седмицата, според учените, усложнява симпомите на астма, - тежко дишане, стягане в гърдите и задух.

За една порция учените смятат две парчета шунка или салам или един кренвирш. За седмица може да се стигне до четири наденички.

Изследването е обхванало близо 1000 французи. Според учените консервантът нитрит, който се използва при правенето на различни видове наденички, салам и шунка, влошава състоянието на дихателните пътища.

Британски експерти в областта на астмата обаче посочват, че няма доказана връзка между преработените меса и влошаването на симптомите на болестта. Те съветват хората да не се тревожат за конкретен вид храна, а вместо това да се концентрират върху здравословното хранене като цяло.