Нито един ден от летните месеци не е проспан. В това увери в сутрешния блок на БиТиВи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов бе категоричен, че нито една от мерките не е смекчена. Няма отстъпления и няма стъпка назад с мерките, каза той и даде пример, че в редица държави от Европейския съюз били предприети същите мерки, които дали резултат.

Ангелов призна: Отвътре нещата изглеждат страшно
Обновена

Ангелов призна: Отвътре нещата изглеждат страшно

Нямаме европейско здравеопазване

Празненствата на 8 декември са разрешени при спазване на мерките. Създадена е организация да бъде проследено всяко едно действие, което да покаже дали заповедта на здравния министър се спазва или не се спазва.

Отстъпление от "зелените коридори" за пазаруване на възрастните хора няма, а трябва да бъде намерен обществен консенсус за тях. Възрастните хора могат да пазаруват сутрин от 8.30 до 10.30 ч., като могат да пазаруват и в останалата част на деня, каза здравният министър.

Проф. Ангелов: Къде сбъркахме със "зелените коридори"?

Проф. Ангелов: Къде сбъркахме със "зелените коридори"?

Ако няма доверие в държавата, няма да стигнем доникъде, ядосва се здравният министър

Той предупреди, че рискът от заразяване във фитнесите е по-голям от този в басейните. Според здравния министър проблемът са кадрите, защото няма как да бъдат създадени нови лекари и медицински сестри за три месеца. Проблемът не е организационен, проблемът не е липсата на сгради, легла и организация с апарати за дишане, а хората, които могат да бъдат командировани са ясно очертани, уточни здравният министър.

Д-р Брънзалов: Електронните направления се издават при 2 от 11 симптома

Д-р Брънзалов: Електронните направления се издават при 2 от 11 симптома

От системата ще бъде генериран номер, който ще получи пациента

Ангелов увери, че няма недостиг на болнични легла и пациенти не се връщат от болниците. Има ли система в света, която може да бъде подготвена на пандемичен натиск, запита здравният министър и настоя максимален брой пациенти да бъдат спасени и излекувани.

Здравната ни система има нужда от сериозен ремонт, каза здравният министър. Високата смъртност в страната се дължи от неспазването на мерките. Не сме позволили България да бъде сред първите места по смъртност в света, а насърчаваме хората да спазват мерките. Всичко това е от неспазване на мерките и горенето на маски пред Министерски съвет, допълни Костадин Ангелов.

Здравният министър каза, че вече е подписан рамковият договор за електронните направления за PCR тестовете.

С електронните направления пациентът вече няма да разнася хартия, няма да ходи от гише на гише и това е пътят на електронното направление, обясни той. Цената за PCR направления не е проблем а проблемът бил, че в рамковия договор имало други процеси, които трябвало да залегнат.

Министерство на здравеопазването или държавата нямат законовото право да определят цени на PCR тестовете. Пазарът определя цените на тестовете, посочи здравният министър и допълни, че когато лекарите започнат да издават направления за такива тестове, пациентите могат да си направят безплатно изследване, стига да имат симптоми.

Ангелов подчерта, че все още няма да бъдат признати антигенните тестове. Тези тестове са абсолютно безплатни и ако тестът излезе положителен, личният лекар взима решението за започване на лечението на конкретния пациенти, обясни той.

Работи се и по ваксинационния план на страната. България има един от най-добрите ваксинационни календари в света, увери здравният министър Костадин Ангелов.

Припомняме, вчера на заседание на Министерския съвет бяха обявените ограничения от 27 ноември до 21 декември. Те предизвикаха недоволство и протест пред сградата на Министерския съвет.

Протестът срещу мерките съвпадна и с демонстрация на шофьори на таксита и автобуси.

В същото време българските книжарници поискаха да работят наред със супермаркетите и аптеките.

Преди два дни здравният министър Костадин Ангелов предложи затваряне на училища, детски градини, молове и мероприятия с организационен характер с цел преодоляване на нарастващия брой заболели от коронавирус.

Преди това лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоя за триседмична карантина.