Дискотеките трябва да останат затворени, но намаляването на заболеваемостта може да даде глътка въздух. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че не трябва да преминаваме тази преднина по великденските празници.

Епидемичният процес се развива по собствени правила и върху него не може да се влияе, такова влияние са постигнали едва пет страни в Европа. България е на 14-о място по заболяваемост в ЕС, на фона на Европа, където намаляването е с 10%, ние сме с 14%. Ясно е, че излизаме от трета вълна, но никой не може да каже какво ще се случи по-нататък, обясни подробно доц. Ангел Кунчев.

По думите му Щаб трябва да има и той самият е готов да бъде част от него.

Политизирането на кризата е в целия свят, а при нас, особено по време на изборите, е видно. Епидемията е природен процес с правила, у нас пречат два фактора - много лимитиран ресурс в здраветопазването и голямо недоверие в обществото, коментира той.

Здравният министър иска парламентът да излъчи представители на НОЩ

Здравният министър иска парламентът да излъчи представители на НОЩ

Ангелов увери, че излизаме успешно от третата вълна на коронавируса

От думите му стана ясно, че новите случаи на коронавирус за последното денонощие са 1681. Продължаваме да се движим към 14-15% положителни от всички изследвани, 8309 са в болница - има намаление, най-слабо остава намалението в интензивно отделение - 771. 

103 са загубили битката с вируса. Вероятно на единната информационна система има проблем и затова данните са закъснели.

В България се лекуват, както в целия свят, затова сравнението с Великобритания и Израел, където няма починали - ключовият фактор е ваксинацията, категоричен е инспекторът.

Вчера има рекорд на 21 000 имунизирани у нас, темпът трябва да се увеличи, обясни още Кунчев. Зелените коридори се отварят в дни, в които джипитата не работят и са поддържащ фактор за ваксинация, каза още той.

По отношение на смъртността Кунчев е дал задача да се извади за последните 5 г. каква е смъртността в Европа, за да се види ситуацията с всички други болести, по думите му - "абсолютно същата".

Той е притеснен от това, което става в Индия - ще даде възможност на вируса да създаде много варианти.

Кунчев коментира и ваксинацията: От май започва масова ваксинация с право на избор за първа и за втора доза.

Нито една област в страната не е в червено заради COVID-19

Нито една област в страната не е в червено заради COVID-19

Кривата на смъртността започна бавно и слабо да спада, каза Ангел Кунчев