Не знаем колко наистина са преболедувалите от COVID-19 у нас. Това заяви математикът Лъчезар Томов в студиото на БНТ.

Колективен имунитет без ваксиниране е химера, категоричен бе той обаче. За колективен имунитет са нужни 5 милиона ваксинирани души.

Той обясни, че със статистика може да се установи точно колко хора са боледували от COVID-19, но трябва да се направи много сериозно изследване. Трябва първо да има представител в това национално проучване и трябва да бъде така направено, че да може всички населени места да бъдат представени, поясни Томов.

МЗ поръча на програмисти да изследват колективния имунитет

МЗ поръча на програмисти да изследват колективния имунитет

Данните от електронния портал, имат само една част на информацията

Според него НСИ е напълно възможно да направи едно такова национално проучване. Според Лъчезар Томов безсимптомно преболедувалите инфекцията са над 90%. Много е важно да се знае кои са преболедувалите, дори да са нискосимптомни, за да се направи план за разходи, за активно лечение, за да се намали вторичната смъртност, обясни математикът.

Томов не може да гарантира, че ако хората не са ваксинирани, обществото ще се справи. Вирусът подлежи на еволюция под натиска на имунната система на хората. Коронавирусът потиска имунната система и, ако се случи дадена инфекция, най-вероятно ще бъде по-тежка, предупреди той.

Мангъров сметна: дават милиони за тестове, а няма статистика за имунитет

Мангъров сметна: дават милиони за тестове, а няма статистика за имунитет

Реформа в здравната система да, но не по този начин