Доц. Атанас Мангъров коментира промените в здравеопазването, предложени от служебния министър д-р Стойчо Кацаров. Акцентите - премахване на лимитите на болниците, които според него ще бъдат посрещнати с радост от всяка болница, особено от частните, което ще доведе до получаване на нови средства. "Ние ще се върнем обратно в 2015 г., когато тези лимити бяха въведени при масово източване на НЗОК", смята обаче той.

Той коментира предложението за намаляване на цените на клиничните пътеки. Това, според него, няма да доведе до нищо, тъй като няма разделение на заплащането на медицинския труд от заплащането на стойността на лечението. "Не бива да се дели плащането на медицинския труд, при плащане стойността на лечението. Причината за превишаване на лимитите винаги ще е стремежът за по-високи възнаграждения. Медицинският труд трябва да се регламентира според класификацията, възнагражденията трябва да са твърди", смята още инфекционистът.

Той е категоричен, че трябва да се определи от колко лечебни заведения има нужда държавата, лекари и сестри в тях, а на тях трябва да се осигурява достойно възнаграждение и те да бъдат задължени да работят. Има огромен дисонанс при заплащането за огромната маса от лекари - между 1000 и 2000 лв. вземат масово, а една богопомазана част са хипер финансирани специалности, в които се получават по 20-30 000 лв. на месец. В резултат се наблюдава изтичане на специалисти от непривлекателните специалности навън, докато в хипер финансирането има излишък от специалисти, поясни Мангъров. За да се построи нова кардиологична болница от основите до нейния покрив са необходими около 4 млн. лв. - една година се избива при настоящите цени. Кардиологична болница има във всеки малък град, където той лично не би отишъл да се лекува, а в същото време в страната липсват специалисти по детски болести и непривлекателни във финансово отношение специалности", посочи за пример той.

Мангъров смята още, че трябва да се прехвърлят част от дейностите в доболничната помощ, което е "в тон с основната догма на съвременното здравеопазване, която беше въведена в края на 90-те г.". Съгласен е с Кантарджиев, че настоящият здравен министър е създател на цялата тази каша. Клиничните пътеки са анахронизъм, който трябва на всяка цена да бъде премахнат, не да се прехвърлят дейности от болничната в доболничната помощ, а тези два дяла на здравеопазването да се обединят и да работят в синхрон. "Не е нужно нещо, което може да се направи в болнично заведение и за един-два дни, болният да стои 4-5 дни заради изискванията на клиничната пътека", категоричен е Мангъров.

Относно денонощното разположение на личните лекари Атанас Мангъров смята, че е следствие от разделянето на болничната от доболничната помощ. Джипитата, според него, трябва да се обединени около лечебни заведения и да работят в синхрон с тях, защото сами по себе си те са непълноценно.

Осигурени са ваксини за COVID-19 до 2023 г.

Осигурени са ваксини за COVID-19 до 2023 г.

Стойчо Кацаров не изключва нова вълна през есента

В заключение Мангъров коментира пандемията. Той даде за пример, че се харчат пари за тестове. 12 000 - 15 000 теста - а процентът на новооткритите е под 1%. Вчера са се ваксинирали над 9 000 души, но абсолютният брой на случите намалява и процентното отношение на тестовете остава много ниско. Това показва, че населението на страната се е срещало с вируса и има имунен отговор, но каква е частта - властите не съобщават, коментира той.

Ваксинацията - с две дози са ваксинирани около 7000 души, 10% от населението на страната, 2 млн. направени PCR-теста и 1 милиона антигенни теста, посочи Мангъров.

Румен Петков, лидер на АБВ, добави, че мерките срещу коронавируса се "превръщат в корупция и шантаж" и се принуждават хората да се ваксинират в страните-членки на ЕС. Той иска разследване на СЗО и действията на ЕК да принуди правителствата да купят ваксини. АБВ ще търси правна консултация да атакува приемането на общ ваксинационен паспорт.

Петков коментира и казус в община Вълчи дол и решение на КПКОНПИ, че кметът Георги Тронков е в конфликт на интереси, повече от месец СИК отказва да отстрани кмета, според закона. На 11 юни ОИК го освобождава. Кметът продължава да си ходи на работа и да управлява...И няма държавна институция да се видят тези неща и да се потърси отговорност, възмути се Петков. Добави, че не знае от коя партия е кметът.

Очевидно е, че прокуратурата е част от слугинажа. Не вярвам на главния прокурор, за това ще подам сигнал до МВР и за изграждането на газовата връзка Гърция - България, завърши Румен Петков.