Министерството на здравеопазването иска НЗОК и БЛС да стартират спешни преговори за промяна на наредби, свързани с промени в здравеопазването и осигуряване на повече права за пациентите.

На първо място министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, че ще настоява лимитите в болничните заведения да отпаднат, тъй като били "наказание за добре работещите болници и награда за лечебни заведения, които пациентите не търсят". Той настоява да отпаднат лимитите, които бяха въведени 2015 г. и поради причината, че няма данни да се е подобрила медицинската помощ.

Предложенията идват след среща между трите институции - НЗОК, МЗ и БЛС. "Постигнали сме необходимото съгласие върху някои неща. Искаме колкото може по-бързо да стартират промени върху сегашния Национален рамков договор. Преговорите трябва да започнат още сега", обясни Кацаров.

Министърът смята, че отпадането на лимитите може да се случи от другия месец - от финансова гледна точка няма риск, но правилното е да се планира от следващата година със следващия бюджет, тъй като няма нужда едно нещо, което 5 години е било така, сега спешно да се реформира.

Промените няма как да бъдат осъществени до края на годината, тъй като сега се правят преговори за НРД, уточни Петко Салчев.

Служебният кабинет разбутал комфорта в здравеопазването

Служебният кабинет разбутал комфорта в здравеопазването

Болниците негодуват, че са равни в задълженията, но не и в правата си

На второ място здравното министерство предлага промени в цените на медицинските услуги. "Много от тях са формирани лобистки. Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се направят такива промени, те ще стават още по-дълбоки. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на тези медицински услуги", обясни Кацаров.

Той даде пример с възрастовата граница в лечението на пациенти - разлика между 20 и 90 г., пациент с придружаващи заболявания и не. Кацаров смята, че с тази промяна ще се преодолее и феноменът да се селектират пациенти.

Лимитите и корекциите на цените на пътеките е редно да влязат от 1 януари следващата година, смята служебният здравен министър.

На трето място трябва да се прехвърлят повече дейности от болничната към извънболничната помощ. Това ще позволи същата услуга да се извърши на по-ниска цена, отколкото в сегашния момент", каза Стойчо Кацаров.

Манолова иска премахване на лимитите на НЗОК за дейността на болниците

Манолова иска премахване на лимитите на НЗОК за дейността на болниците

Тя предлага и да се отмени забраната за преструктуриране на лечебните заведения

Директорът на НЗОК Петко Салчев уточни, че има разчети и анализи, които ще бъдат обявени по време на преговорите между НЗОК и БЛС. Има пет клинични пътеки, които са с 0 пациенти три години подред, обяви Салчев, но отказа да ги каже днес.

На четвърто място се предлага да се сложи край на разположението на личните лекари 24/7.

Промяната в извънболничната помощ може да започне сега, смята служебният министър, тъй като не се изисква бюджет. Той даде пример с изследване на червата, което може да се случи, без човек да лежи в болница. Цените за това ще се пресмятат от БЛС и НЗОК.

А реорганизацията на звената е с цел да знае пациентът къде може да получи неотложна помощ, поясни още Стойчо Кацаров.

На пето място се предлага да се намерят механизми, по които пациентите да влязат в контрола на дейността на НЗОК, тъй като се констатира отчетена, но неизвършена дейност.

Личните лекари да информират пациентите си при прекратяване на практика, иска омбудсманът

Личните лекари да информират пациентите си при прекратяване на практика, иска омбудсманът

Тя е изпратила препоръка до шефа на НЗОК и здравния министър

"НЗОК ни предоставя достъп до нашето електронно досие, но искаме да направим повече", заяви Кацаров. Този контрол, по думите му, става чрез мобилно приложение, което когато се отчете дейност в досието на пациента, той да получи съобщение и по този начин ще спре практиката - болниците да надписват дейност върху пациенти, било изваден зъб или направена фиктивна операция. Така пациентът може да се обади на НЗОК и да каже, че не му е извършена тази дейност. "Веднъж-завинаги да се забрави феноменът за дейности, които не са извършени в болниците", обясни промяната министърът.

В заключение, започват преговори веднага на НЗОК, БЛС да решат как да процедират по всеки от тези въпроси, преговорите започват сега, това са важни въпроси, свързани с цялостното функциониране на системата. Петко Салчев, директор на НЗОК, коментира, че се събират експерти, които да говорят по тези въпроси, като идеята е да се види къде и какво е необходимо, промяна на нормативната уредба, ако трябва. За цените ще се говори есента при формиране на бюджета, уточни той.

НЗОК осигурява достатъчно финансиране, уверява проф. Салчев

НЗОК осигурява достатъчно финансиране, уверява проф. Салчев

Той подчерта, че Касата се грижи не само за болниците, но и за цялата здравна система

Д-р Иван Маджаров добави, че всяко от предложенията е било част от програмата на БЛС - да се премахнат лошите практики, за да се даде шанс на добрите и търсене лекари. Съюзът желае да става още по-лесно регистрацията в НЗОК, за да може пациентът да участва в надзора й, категоричен бе той. Важно е парите да следват пациента, а да не се определят в някой друг кабинет, важно е да се изнесе извънболничната помощ, диспропорцията с привилегировани специалности, което е изкуствено заради финансовата безперспективност. Ще намерим начин да постигнем поставените цели чрез различни варианти, обясни още Маджаров.

Петко Салчев коментира, че предложението е на тестова база, до края на месеца може да започне. Миналата седмица е имал среща с омбудсмана Диана Ковачева - при преустановяване на практика на лекар, колегите да получават модификация за практиката, ще работи на месечна база, зависи как се предават данните в НЗОК, а догодина в онлайн режим, ще се получава на момента, когато някой допълва нещо в здравното ви досие. Последните няколко месеца активността на пациентите е изключително висока и се подават всякакви сигнали, около 2000 контрольори имат алгоритми за работа при подаване на сигналите. "Ние правим оценка на риска къде какво се случва и така се насочват контрольорите да проверяват, обясни още Салчев.

Бяха коментирани още две теми: МЗ не извършва проверка в "Пирогов", каза Кацаров по повод проверките дали са "лекувани пациенти, които не са лежали в болницата".

За детската болница министърът поясни, че вече има писма от група хора, които желаят този проект да бъде завършен и да бъде прекратен. "Всички желаят да има по-добри условия за детска болница. Той е получил отчета на дружеството, което е прехвърлено от МЗ, има запитване до МРРБ дали по този начин, по който е планиран миналата година, може да се изпълни проектът, тъй като е неизпълним. Разполагам с достатъчно документи и искам да изчакам становището на МРРБ , до седмица-две ще има решение след изясняване на цялата ситуация", категоричен бе той.